Bu yazıyı paylaş
Daha önce bir şirketin müşterilerine ceketlerinden bir tane daha almamalarını söylediğine, satın aldıkları ceketlere ücretsiz onarım sunduklarına, şirket çalışanlarının mesai saatlerinde çevrem eylemlerine katıldıklarına ve hatta bu eylemler sebebiyle para cezasına çarptırılırlarsa tüm cezası şirketin ödediğine şahit oldun mu? Gel, bu hikâyeye beraber bakalım:
Bu kitabın konusu nedir?
İşletmeler insanları istihdam edebilir, ürünler üretebilir, hastalıkları iyileştirebilir, yaşam kalitemizi artırmak için araçlar tasarlayıp satabilir FAKAT işletmeler tüm bu iyi işleri yaparken ruhunu kaybetmeden para da kazanabilir!
Patagonia şirketinin kurucusu Yvon Chouinard’ın temel tezi: doğaya onarılamayacak seviyede zarar veren, sonsuz büyümeyi hedefleyen kapitalizm modelinin derhal bırakılması gerekliliği.
Patagonia’nın üretim felsefesi
Patagonia’nın üretim felsefesi Küçük Prens kitabının yazarı olarak tanıdığımız Fransız pilot, yazar ve şair Antoine de Saint-Exupéry’ye dayanıyor:
Sadece uçak üretimi hakkında değil, insan ne yaparsa yapsın, insanın tüm endüstriyel çabalarının, tüm ölçüm ve hesaplamalarının, taslaklar ve planlar üzerinde çalışmak için harcanan tüm gecelerin, değişmez bir şekilde tek bir şeyin üretiminde doruğa ulaştığını hiç düşündünüz mü? Bu yol gösterici ilke, nihai basitlik ilkesi midir acaba?
Zen bilgeliği üzerinde çalışmanın kendisine basitleştirmeyi öğrettiğini vurgulayan Yvon, bir aletin üzerine ekleme yaparak performansını iyileştirmeye çalışan tasarımcıların tersine, aynı sonuçlara ürünün ağırlık ve hacmini azaltarak ulaştıklarını belirtiyor. İşlevsel, çok fonksiyonlu, dayanıklı, onarılabilir ve basit ürünler üretmek üretim felsefelerinin temel çekirdeğini oluşturuyor.
Güçlü bir pazarlama nasıl yapılır?
Farkında olmasak bile tüm yaşantımız imajlar üzerine kurulu. Başkalarının bizi nasıl göreceklerini düşünüp ona göre hareket ediyoruz. Benzer düşünme biçimi şirket için de geçerli. Tüm şirketler müşterilerinin zihinlerinde kendilerine dair bir imaj çizmek için uğraşırlar. Bu imaj çalışmalar bazen üretilen ürünlerin kalitesinden bazen de yetenekli bir reklamcının kaleminden yürütülür. Patagonia’nın pazarlama süreçleri de üretim ve finans birimlerindeki gibi nevi şahsına münhasır.
Müşterileriyle olan iletişimlerinin tamamını ürün satmak için kullanmıyorlar. Felsefelerini “satmanın” da en az ürün satmak için önemli olduğunu düşünüyorlar. Tüm iletişim/pazarlama çalışmalarının temelini kataloglar oluşturuyor. Hikayelerini anlatmak için kullandıkları diğer tüm araçlar -web sitesi, basın bültenleri, videolar vs- katalogdan ilhamla üretiliyor.
Çevre dostu bir şirket
- Gezegen için %1 ittifakını kurdu. (Her üye şirket kar amacı gütmeyen çevre kuruluşlarına vergiden düşülebilir bağışlar olarak yıllık satışlarının yüzde 1’i nispetinde katkıda bulunur.)
- Patagonia Amerika Birleşik Devleti’nde geri dönüştürülmüş kâğıt kullanan ilk kataloğu çıkartıyor.
- Küreselleşmenin, serbest ticaretin ve sınırsız büyümenin yanlış olduğuna yürekten inanıyorlar. Her yıl cari satışlarının yüzde 1’ini doğal yaşam alanlarını kurtarmak isteyen küçük gruplara bağışlıyorlar. Geniş kadroları, yüksel genel giderleri ve kurumsal bağlantıları olan STK’lar yerine sıradan insanlara bağış yapıyorlar.
- Şirketin en büyük hedefi diğer firmalara kendi çevre yönetimi ve sürdürülebilirlik modellerini kurmalarında örnek olmak.
- 1996’dan beri tüm ürünlerinde tamamen organik pamuk kullanıyorlar.
- Kuzey Amerika’daki en büyük giysi onarım tesisine sahipler. Müşterilerini yeni kıyafet almak yerine hali hazırda kullandıkları patagonia kıyafetlerini onarmaya yönlendiriyorlar.
Daha kapsamlı bir okuma için Dördüncü Sanayi Devrimi kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: