Bu yazıyı paylaş
Hız ve değişim, hayatlarımızın vazgeçilmez kavramları haline geldi. Hepimiz ivmelenen hayatlarımızda değişimlere adapte olmaya çabalarken yoğun ve stresli bir süreç yaşıyoruz. Kaygı -anksiyete- bozukluklarının çağın en büyük hastalıklarından olması kaçınılmaz bir hal almış gibi gözüküyor. Peki bu durumla başa çıkabilmek için yapabileceğimiz bir şeyler var mı?
Optimist Yayınları tarafından yayınlanan Michael Watkins’in kaleme aldığı ilk 90 gün kitabı iş hayatındaki bu değişimlere nasıl adapte olabileceğimizi dair harika bir formül sunuyor. Aynı kurum içerisindeki bir görev değişikliği ya da başka bir kurumda çok farklı bir göreve başlamak, değişimin sebebi ne olursa olsun bu süreci faydalı bir şekilde yönetebilmeniz ve başa baş noktasına ulaşma sürenizi yüzde 40 kısaltan bir yaklaşımı benimseyen bu kitap bizlere ne tür bir rehberlik sunuyor?
1. Kendini Hazırlamak
Yeni işinize geçiş yapma sebebiniz bir önceki işinizdeki başarılarınız olabilir. Bu da çoğu zaman aynı şeyi devam ettirmemiz gerektiği gibi bir yanılgı durumuna düşmemize sebep olur. Oysa yeni işinizdeki kurum kültürü, paydaşlar, görev tanımınız ve sizden istenenler muhtemelen çok başka bir vizyon ve hazırlık süreci gerektirecektir. Michael Watkins’in yol haritasındaki bu ilk durak iyi bir hazırlık sürecini içeriyor.
Yeni ortama kendini uyarlamakla onu değiştirmeye çalışmak arasındaki doğru denge nasıl bulunur?
Yeni konumuzda salt güçlü yanlarınıza dayanarak başarıya ulaşabilir misiniz?
Kör noktalarınızı nasıl gidereceksiniz?
2. Öğrenme Sürecine Odaklanmak
Hemen hemen hepimiz, bizi başarıya götüren yeteneklerimizin her seferinde aynı başarıya ulaşmamızı sağlayacağı yanılgısına düşüyoruz. Özellikle aktif dinleme yeteneğine sahip olmayan kişilerde bu durum çok daha büyük sorunlara yol açıyor. Yeni bir kurum ya da göreve geçiş yaptığımızda en çok dikkat etmemiz gereken şeylerin başında bu yeni ortamı öğrenmek geliyor. Burada kimler yoğurdu nasıl yiyor? İş yapış biçimlerinde ne gibi farklılıklar var bu gibi konularını derinlemesine öğrenmek, süreci başarıyla götürebilmek için de aktif olarak dinlemek gerekiyor.
Bu tür liderler işlerin “doğru şekilde” yapıldığı örgütlerde yetiştiklerinden, bir örgütte geçerli olan bir uygulamanın başka bir örgütte kötü sonuç verebileceğini düşünmezler.
Sayfa 65
3. Sorunu Kavramak
Kitabın belki de tüm söylemini inşa ettiği temel kavram burada karşımıza çıkıyor: STARS. Bu kavram liderlerin karşı karşıya kalabilecekleri beş yaygın iş durumunun kısaltmasıdır.
- Kuruluş
- Kurtarma
- Hızlı büyüme
- Yeniden
- Süreğen düzenleme başarı
Bu kavramlar sırasıyla yeni bir iş kurma, bozulan bir işi ayağa kaldırma, hızlı genişlemenin sorunlarıyla baş etme, bir zamanlar lider konumundayken ciddi problemlerle yüz yüze kalan bir işi yeniden canlandırma ve iyi performans gösteren bir işyerini alıp bir sonraki aşamaya taşımayı özetler.
Sizin durumunuz hangi STARS sürecine denk düşüyor? Bunu net bir biçimde belirlemekte fayda var çünkü diğer bütün aşamalar bu seçim üzerinden şekillenecek. Kuruluş aşamasındaki bir şirkette çalışırken yapmanız gerekenlerle, hızlı büyüme aşamasındaki bir şirkette yapmanız gerekenler ciddi anlamda farklılık gösterecektir.
4. Sağlam Temel ve Hazırlık
Yeni görevinize kendinizi psikolojik ve zihinsel olarak hazırladınız. Burasının artık başka bir şirket ve bambaşka bir yapı olduğunun bilincindesiniz. Öğrenmeniz gereken birçok şeyin olduğunu artık biliyorsunuz ve bunun için de kendinizi hazırladınız. STARS durumundan sizin için uygun olanı belirlediniz ve artık ilk 90 günlük maratonun detaylarına girmeye başlayabilirsiniz.
Michael Watkins’in rehberliği 10 maddeden oluşuyor:
- Kendinizi Hazırlayın
- Öğrenmeyi Hızlandırın
- Stratejiyi Duruma Uydurun
- Başarı İçin Müzakere Edin
- Erken Başarılar Elde Edin
- Uyum Sağlayın
- Kendi Ekibinizi Oluşturun
- Bağlaşıklıklar Kurun
- Kendinizi Yönetin
- Herkesi Hızlandırın
Bu maddelerin hemen hepsi kritik süreçleri içeriyor. Yeni görevinize tam olarak hazırlı olmak ve kendinizi bir an önce ispatlamak için kısa bir süreniz var. Bu süre içerisinde hem hızlı hem de sakin olmalısınız. Bunu başarabilmek için de ilk 90 kitabının yöntemlerini uygulamakta fayda var.
Öne Çıkanlar
- Eski işinizde yaptıklarızın aynısını, biraz daha yoğun biçimde yapmaya devam ederek yeni işinizde başarıya ulaşabileceğinizi sanmak hata olur.
- Yeni bir şirkete girmek bir bakıma organ nakline benzer; burada yeni organ sizsinizdir.
- Pek çok yeni lider koşulları veri kabul eden tepkisel bir anlayışla, doğrudan oyuna girer ve sonuçta başarısızlığa mahkum olur. Bunun alternatifi, amirlerinizle müzakere ederek gerçekçi beklentiler oluşturacak, konsensus sağlayacak ve yeterli kaynak elde edecek şekilde oyunun kurallarını belirlemektir.
- Yükseldikçe, kültürel ve politik tanı koyma, müzakere, işbirliği oluşturmak ve çalışma yöntemi gibi belli başlı sosyal becerilerin önemi artar.
- Özellikle bir örgüte yeni girerken, burada neyin başarı olarak görüldüğü, neyin görülmediğini muhakkak anlamanız gerekir.
- Örgütünüzü değiştirmek istiyorsanız, büyük olasılıkla kültürünü değiştirmeniz gerekecektir. Bu oldukça zahmetli bir iştir.
Daha kapsamlı bir okuma için İlk 90 Gün kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: