Bu yazıyı paylaş
Dijital ve teknolojik devrim büyük bir yıkımı beraberinde getiriyor. Makine öğrenmesi, yapay zeka, büyük veri gibi kavramlar tahminlerimizden çok daha hızlı bir şekilde iş hayatını dönüştürmeye başladılar ve bu dönüşüm giderek daha da hızlanacak gibi duruyor. Önceki nesiller gibi klasik bir bir kariyer çizelgesini takip edemiyoruz. Çünkü yukarıdaki etkenler bizlere herhangi bir işte uzman olmak için değil 15-20 yıl birkaç yıl bile zaman tanımıyor. Böyle kaotik bir ortamda bireysel olarak ne yapabilir nasıl bir önlem alabiliriz?
Tutku Ekonomisi Nedir?
Tutku ekonomisi kavramını daha önce duymuş muydunuz? Tutku ekonomisi, en temelde yapmaktan son derece hoşlandığınız bir uğraşı kariyere çevirmek diye tanımlanabilir.
- Felsefe okumaya bayılıyorum.
- Takı tasarımıyla uğraşırken rahatlıyorum
- Fotoğraf çekmek en büyük hobim.
- İnsanlarla video oyunlar üzerine sohbet etmek çok iyi hissettiriyor.
Bu veya benzeri söylemlerle kendi karakter, ilgi ve değerlerinize göre size en çok neyin iyi geldiğini, hangi alanda iyi olduğunuzu görebilirsiniz. Tutku ekonomisi tam da bu noktada devreye giriyor. Tutkulu olduğunuz -dikkat edin tecrübeli/bilgili olduğunuz değil- bir alan belirleyip olan alanı mesleğinize çeviriyorsunuz.
Tutku Ekonomisi Örnekleri
Kavram yeni yeni yaşamlarımızda kendisine yer bulsa da özellikle internet ve sonrasında sosyal medya devrimleriyle beraber dünya çapınca on milyonlarca insan şimdiden bu yola girdiler. “Klasik” iş yapış ve kariyer biçimlerinin dışında işler yapıyorlar. Öyle gözüküyor ki bu giderek artış gösterecek. Peki nedir bunun örnekleri:
- Yabancı dil becerisi çok iyi olduğu için kurumsal işini bırakıp internet üzerinden çeviri işleri & atölyeler sayesinde yaşamını idame ettirenler.
- Kendine bir karavan yapıp yolla düşen ve yaşadıklarını Youtube gibi ortamlar üzerinden paylaşıp bunu bir iş modeline çevirenler.
- Yayıncılık platformları üzerinden video oyunlar oynayarak insanların kendisine destek olmasıyla kurumsal dünyaya hiç girmeden bunu meslek haline getiren gençler.
- Tutkulu olduğu bilim, teknoloji, felsefe, sinema gibi alanlar üzerine okumalar yaparken bulduklarını diğer insanlarla paylaşıp bunu bir işe dönüştürenler…
Liste uzadıkça uzar. Yukarıdaki örneklerdeki gibi tutkularını bulup bunu işe dönüştüren kişiler, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi klasik meslekleri kaosa sürükleyen bu dönüşüm krizinden etkilenmemekle kalmıyor bir de bunu kendi faydalarına kullanabiliyorlar. İnsanlık tarihinin hangi döneminde bir şeyler tüketerek -kitap okuyarak, film izleyerek, oyun oynayarak, gezip-tozarak- para kazanmak mümkün oldu ki?
Peki, Nasıl Yapalım?
Kendi işinizi kurmak, tutku ekonomisine dahil olmak, krizleri fırsata dönüştürmek istiyorsanız Sola Unitas Yayınları’ndan yayınlanan Yeni Nesil Pazarlama Uzmanından Sırlar kitabı bu konuda size oldukça yardım olacaktır. Yazar Russell Brunson öğrenmekten uzman olmaya geçişi çok sadece bir biçimde özetliyor:
Tutkulu olduğunuz bir şey buluyorsunuz ve öğrenmeyle uygulamaya olan saplantılarınız, başkalarına yön verecek bir uzman olmanıza yardımcı oluyor.
Sayfa 24
Süreç en basit haliyle şöyle işliyor: Tutkulu olduğun bir alan bul =⇒ Bu alan üzerine okumalar/eylemler yapmaya başla =⇒ Sonra öğrendiklerini insanlarla paylaşma aşamasına geç.
Bu basit yol haritası 287 sayfalık kitapta oldukça detaylanıyor. Tutkulu olduğunu alanı işe dönüştürmek isteyen kişiler için kitaptaki bazı başlıklar şunlar:
- Kitlemi yaratabilmek için karizmatik lider/çekici karakter özelliklerine nasıl sahip olabilirim.
- İnsanların beni takip etmeleri için onlara nasıl bir “yeni fırsat” sunmalıyım.
- Odaklanmam gereken pazarı (genel pazar, alt pazar, niş vb.) nasıl bulabilirim.
- İnsanlarda bana ve yaptığım işe dair bir inanç yaratmak için hangi stratejileri hangi yollarla izlemeliyim?
- Benim üzerine eğileceğim alanda daha önce iş yapmış kişiler müstakbel kitlemde hayal kırıklığı yaratmış olabilir, takipçi kitlemin bu önyargılarını nasıl kırabilirim?
- Kendi söylemimi/hikayemi/sunumumu nelere dikkat ederek kurgulamam gerekiyor?
Onlarca farklı departmana ve çalışan sahip olan kurumsal bir şirkette çalışan olmak yerine kendi işinize odaklanmayı düşünüyorsanız Yeni Nesil Pazarlama Uzmanından Sırlar kitabı mutlaka kitaplığınıza eklemeniz gereken bir kaynak eser.
Öne Çıkanlar
- Bir uzman olmak ve bilgi ürünleri satmak dünyanın en iyi fırsatlarına sahip bir iş başlangıcıdır. Risk veya başlangıç sermayesine ihtiyacınız yok, sadece öğreteceğiniz şey için tutkuya ihtiyacınız var.
- Sanatçı, müzisyen, fotoğrafçı, zanaatkar, icracı, animatör, tasarımcı, video yapımcısı veya yazar gibi yaratıcı biri yaşamı için sadece 1000 gerçek hayrana ihtiyaç duymaktadır.
- Çoğumuz için sorun olan durum, eşsiz kabiliyetlerimizi alışkanlık olan şeyler olarak algılamamızdır.
- Herhangi bir işletmenin amacı “Ürünümü nasıl satabilirim?” olmamalıdır. Bunun yerine, “İnsanlara nasıl hizmet edebilirim?” diye sormak olmalıdır.
- İnsanlar mantıklarıyla satın almazlar, onlar tamamen duygusal hareket ederler. Sonra zaten vermiş oldukları kararı doğrulamak için mantıklarını kullanırlar.
- Tüm iyi hikayelerin amacı eski inanç kalıplarını kırmak ve bunları yenileri ile yeniden kurmaktır.
Daha kapsamlı bir okuma için Yeni Nesil Pazarlama Uzmanından Sırlar kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: