Bu yazıyı paylaş
Teknojinin gelişimindeki hız ivmelenerek artıyor, bu ivmelenme yaşamlarımızı direkt olarak etkileyen hemen hemen her şeyin gittikçe daha da büyük hızla değişmesi anlamına geliyor. Tüketim alışanlarımız, sosyal yaşamlarımız, iletişim biçimlerimiz, ne nihayetinde bu yazının konusu olan iş yapış yöntemlerimiz.
Richard Hall ve Rachel Bell tarafından kaleme alınan Start-Up’lar, Pivot’lar ve Popup’lar kitabı bu yıkıcı değişimin nesnesi değil öznesi olmak isteyen kişiler için tasarlanmış. Kitapta klasik mesai kavramını ve geleneksel iş yapış biçimlerini reddedip kendi yolu çizmek isteyen insanlar için karşılaşacakları hemen hemen her zorluk için bir rehberlik sunuluyor. Onlardan birkaçı:
- Öncelikle girişimcilik alanına dair kavramlar: start-up, pivot etmek, pop-up bunlar tam olarak ne demek? Ne işimize yarayacaklar?
- Kendi girişimlerini kurmuş girişimcilerin yolda yaşadıklarına dair çıkarımlar.
- Girişim dünyasına girmek isteyen kişiler için para bulmaktan planlamaya; çalışanlarla iletişimden müşteri ilişkilerine dair güçlü bir araç seti.
- Y kuşağı ve kadınlar üzerinden iş hayatındaki yaşanan değişimleri anlamak.
- Herhangi bir start-up sürecinde kurucuların yaptıkları en büyük hayatalar ve bu hatalardan kaçınma yolları.
Start-up Kurmak Niçin Önemli(Gerekli-Şart)?
Hepimizi Hollywood üzerinden bizleri “gaza” getirmek için pompalanan Amerikan Rüyası fikrini biliriz: “Çok çalışıp büyük riskler alıp kendi oyununu kurabilirsen refah ve şöhrete kavuşacaksın.” Bu kitap bu fikir üzerine inşa edilmiyor – zaten yazarlar da Amerikalı değil. Kitabın kendi işini kurmak isteyen girişimcilere dair rehberliği “niçin kendi işinizi kurmalısınız?” soruna rasyonel bir cevapla başlıyor. Kendi işinizi kurmalısınız çünkü:
Siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan bu kadar belirsiz bir dünyada, kendi kaderimizin kontrolünü ele almak kolektif ruhumuzu derinden etkiliyor.
Sayfa 104
Yazarlar, yapay zeka, robotlar ve kurumsal şirket ömürlerinin giderek daha da kısalması gibi “olumsuz” etkenlerin ve iş kurmanın giderek daha da kolaylaşması, dijitalin getirdiği fırsatlar ve köklü şirketlerin yeniliklere hızla entegre olamayacak kadar büyük ve hantal olması gibi olumlu etkenlerin kendi işlerimizi kurmak ve kendi kaderimizi kendi ellerimize almak için harika bir fırsat yarattığının önemini vurguluyor. Kısacası CEO olmak, sabahları geç uyanmak, lüks ürünler tüketmek gibi çocuksu itkilerle değil, çağın ruhu bizleri buna yönlendirdiği için iş kurmanın anlamlı ve yapılması gereken bir şey olduğunu belirtiyorlar. Kitabın birçok yerinde de iş kurmanın bir hobi değil ciddi bir mesele olduğu vurgulanıyor.
Öne Çıkanlar
- 50 yaşın üzerindeki insanlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde en hızlı büyüyen girişimci gruplarından birini temsil etmektedir.
- Cirosu 50 milyon euronun altında kalan, klasik KOBİ türü Mittelstand şirketler Almanya’daki şirketlerin %99’unu oluşturmaktadır.
- Bir start-up işinin başlamadan bitmesine yol açan en önemli şeylerden biri, girişimcilerin soğuk bir çatı altında tek başlarına bu işi yapmaya çalışmalarıdır.
- 2018’de Çin’de kendi çabalarıyla milyarder olmuş 102 kadın işletmeci açıklandı; bu sayı dünya toplamının üçte ikisi ediyor.
- Pek çok işletme kötü fikirlerden ziyade kötü yönetim yüzünden başarısızlığa uğrar.
- Sunum koçluğu almak, bir start-up’ın ilk zamanlarında yapabileceğimiz en iyi yatırım olabilir.
- Start-up’larla ilgili araştırmamızda, kurucuların geriye dönüp baktıklarında yapmadıkları için en çok pişmanlık duydukları şey, daha işin en başında kendilerine yardımcı olacak enerjik, yaratıcı ve deneyimli bir mali danışman bulamamış olmalarıydı.
Daha kapsamlı bir okuma için Start-Up’lar, Pivot’lar ve Popup’lar kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: