Pandemi Liderin Rolünü Nasıl Dönüştürebilir?
Bu makaleyi paylaş
- COVID-19 salgını, insanların genel olarak kurumlara ve özel olarak işverenlere yönelik tutumlarını değiştirdi.
- Liderlerin bireye odaklanıp çalışanlara yönelik yaklaşımlarını yeniden çerçevelendirmeleri gerekiyor.
- Sosyoloji ve sistem düşüncesinden yararlanan liderlerin, maddi olmayan varlıklar üzerine inşa edilen ve değer üreten esnek ve duyarlı kuruluşlar yaratması gerekir.
COVID-19 salgını, iş ve aile yaşamlarımız arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı ve değer verdiğimiz şeyleri değiştirdi. Ayrıca sağlık, hükümet ve işverenler de dahil olmak üzere kurumlarla olan ilişkilerimizi temelden yeniden şekillendirdi. Bu yeni gerçeklik, liderlerden yeni bir yaklaşım gerektiriyor. Çalışanlar giderek artan bir şekilde, hiyerarşik yönetim ve performans değerlendirmesi gibi işyerini yöneten sistemlere meydan okuyor.
İşte liderlerin pandemi sonrası bir dünyada yaklaşımlarını yeniden şekillendirebilecekleri beş yol.
1. Bir bütün olarak birey
Liderlerin bireyle bir bütün olarak çalışması gerekir. Bir çalışanın çalışma yaşamındaki kimliği, toplum içinde derinden gömülü olan daha geniş yaşam deneyimlerinin sadece bir parçasıdır. Liderler, çalışanların deneyiminin işin ötesine geçtiğini kabul etmelidir. Akışkan ve bağlamsal olan bütünsel politikalar, yapılar ve sistemler tasarlamaya odaklanmalıdırlar.
Bunun güzel örneklerini gördük. Pandemi sırasında bazı kuruluşlar, çocuklu çalışanların yaşadığı gerginliği fark etti. Küçük çocuklar için sanat dersleri gibi etkinliklere sponsor oldular. Bu kuruluşlar, yalnızca günün en verimli dönemlerinde çalışanlarından en iyi şekilde yararlanma konusunda yaratıcı değil, aynı zamanda iş dışındaki hayatlarını da kabul ettikleri için kapsayıcıydı.
2. Bir sosyolog olarak lider
Büyük sıfırlanmadan (Big Reset) alınacak dersler var. Microsoft tarafından gerçekleştirilen 30.000’den fazla çalışanla yakın zamanda yapılan bir anket, yüzde 41’inin işi bırakmayı istediklerini ve bu oranın genç çalışanlar arasında yüzde 54’e yükseldiğini ortaya koydu. Bu memnuniyetsizlik dalgasını dengelemek için kuruluşların demokratik, çevik ve çok yönlü akışkan yapılar geliştirmesi gerekecek. Yöneticiler – özellikle İnsan Kaynakları uzmanları sosyoloji ve sistem düşüncesine bakarak olağan disiplinlerinin dışında çözümlerden yararlanmalıdır.
3. Psikolojik güvenlik, esenlik ve motivasyon
Liderliğin rolü, çalışanların özgürce konuşabilecekleri ve tüm benliklerini işe koyabilecekleri psikolojik açıdan güvenli alanlar yaratmaktır. Araştırmalar, pandemi sırasında çalışanlar için benzeri görülmemiş stres ve tükenmişlik düzeyinin altını çizdi. Harvard Business School’da Liderlik ve Yönetim Profesörü Amy Edmondson’a göre, personel uzaktan veya hibrit çalışma programlarında çalışırken çalışanların refahını sağlamak özellikle önemli ve zordur.
4. Adil deneyimler
Liderler, çalışanların iş yerindeki fırsatlara eşit erişime sahip olmalarını sağlamaktan sorumludur. Teknoloji platformları, araçlara ve özelliklere benzer erişim sağlayarak önemli bir rol oynayabilir, ancak liderlerin daha ileri gitmesi gerekiyor. Gerçek eşitlik, seviyeler, geçmişler ve sosyal statüden bağımsız olarak farklı bireyler için benzer sonuçlar üreten koşullar yaratmakla ilgilidir. Kadınların salgından orantısız bir şekilde etkilendiği bilinen bir gerçektir..
5. Veriler üzerine içgörü
Kuruluşlar genellikle bol miktarda veriye erişebilir, ancak itibar, insan sermayesi ve fikri mülkiyet gibi maddi olmayan varlıkların değerlenmesi söz konusu olduğunda içgörüden yoksundur. Bu, liderlerin ele almaları gereken bir alandır.
Pandeminin dikkate değer bir özelliği, tanımı gereği ölçülmesi daha zor olan bu maddi olmayan varlıklara odaklanılması olmuştur. Yetenek edinme ve elde tutma söz konusu olduğunda bunlar kilit rol oynayacak ve sektörler genelinde toplam iş değerinin yüzde 85’ini oluşturacaktır.
World Economic Forum sitesinde çevrilmiştir. Makalenin orjinali için https://bit.ly/3xaRtiY