Kazanma Sanatı
Bu makaleyi paylaş
Sizce başarının sırrı nedir? Kazanma Sanatı yazarı Kürşat Tuncel, bu soruya “önce kendimizi başarıya ikna etmek,” yanıtını veriyor.
Kürşat Tuncel, kariyerinin temelde iknanın doğasını kavramaya dayandığını söylüyor. Bu nedenle beynin karar alma mekanizmasını anlamanın, kendisi için hem bir mecburiyet hem de bir hobi olduğunu ilave ediyor. Bu konularda yıllardır neredeyse yazılmış her kitabı okuyan Tuncel, bu bilgilenme sürecinin sonucunda özellikle satış alanında, beynimizde satın alma kararlarının oluşmasını ve bu kararları etkileyebilecek ikna yöntemlerini bilimsel bir bakış açısıyla açıklamaya çalışan kitaplar yazdığını aktarıyor ve şöyle diyor:
“Ancak bu süreçte bir şeyi açıklıkla anladım ki beynimiz için satın alma konusundaki kararlar ve hayatımızla ilgili diğer kararlar gibi bir ayrım söz konusu değil. Bilişsel sistemlerimiz başkalarını ikna etmek konusunda olduğu gibi kendi kendimizi ikna etmek konusunda da tamamen aynı prensiplerle çalışıyor.”
Kürşat Tuncel, iş hayatında başarılı olabilmek için koyduğumuz hedeflere ulaşmamız gerektiğini bildiğimizi, ama her yılın başında büyük bir kararlılıkla koyduğumuz hayatımıza dair hedeflerin daha birkaç ay geçmeden gündemimizden düşmüş veya ertelenmiş olduğunu söylüyor.
Oysa başkalarını ikna etmek konusunda edindiğimiz bilgiyi kendi hedeflerimize ulaşabilmek için de kullanabiliriz. Kürşat Tuncel‘in uzun yıllara dayanan bilgi ve deneyimlerinden ve konu hakkındaki araştırmalarından yola çıkarak kaleme aldığı Kazanma Sanatı, okuyucuya bu beceriyi kazandıracak tavsiye ve yöntemler sunmayı amaçlıyor.
Kazanma Sanatı‘ndan neler öğreneceksiniz?
Kürşat Tuncel başarıya giden yolu açacak tavsiyeleri kitabında şöyle sıralıyor:
- Başarıyı gerçekten isteyip istemediğinize karar verin
- İrade gücünüzü nasıl kullanabileceğinizi ve geliştirebileceğinizi öğrenin
- Hedeflerinize ulaşmanıza faydası olacak yararlı alışkanlıklar edinin
- Başkalarının onayını ve takdirini aramaktan vazgeçin
- Ödülden değil mücadeleden keyif almayı öğrenin
- Hedeflerinize nasıl odaklanabileceğinizi öğrenin
- Çevrenizi hedeflerinizi destekleyecek şekilde oluşturun
- Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin
- Yetkinliklerinizi gerçekçi bir şekilde değerlendirin
- Bugün yapmanız gerekenleri yarına ertelemeyin
- Korkularınızı kendinizi motive etmek için kullanın
- Gerektiğinde hesaplanmış riskler almayı bilin
- Kendinize her alanda ölçülebilir hedefler koyun
- Hatalarınızdan ders almayı öğrenin
- Pozitif düşünün ve her zaman pozitif bir dil kullanın
- Nasıl farklılaşabileceğinize ve daha yaratıcı olabileceğinize kafa yorun
- Her türlü koşula uyum sağlamayı ve zorluklara direnç göstermeyi bilin
- Yapmanız gerekenleri planlamayı ve önceliklendirmeyi öğrenin
- Stresinizi yönetmeyi ve onu bir itici güç olarak kullanmayı öğrenin
- Hayatta sizin için önemli olan kişisel değerlerinizi keşfedin
- Kararlı olun ve başarıya ulaşana kadar denemeye devam edin
- Problemlerden kaçan değil problemlerin üstüne giden ve çözen kişi olun
- Proaktif olarak hayatınız üzerinde tam bir kontrol kazanın
- İyi bir hikâye anlatıcısı olun ama hikâyelere kanmayın
- Beyninizin her iki yarısını da kullanmayı öğrenin
Bu tavsiyelerin her biri, aynı zamanda kitabın bir başlığını oluşturuyor. Kürşat Tuncel, bu başlıkları okuyucuyu sıkmayacak şekilde birkaç sayfada ele almaya özen göstermiş. Eserin hem kısa bölümlerden oluşması, hem de akıcı bir dille ve yalın bir anlatımla kaleme alınmış olması, Kazanma Sanatı’nı keyifle ve bir solukta okunan bir kitap haline getiriyor.
Bu kitap neden yazıldı?
Kürşat Tuncel bu soruya şöyle yanıt veriyor:
“Bu kitabı yazma amacım, psikolojik ve nörolojik perspektiften bakarak beynimizin çalışma prensiplerini ortaya koymak ve bunlardan kişisel hedeflerimize ulaşmak için nasıl yararlanabileceğimizi açıklamaktır. Yaklaşımımın bugüne kadar okuduğunuz kişisel gelişim kitaplarından farklı olacağını peşinen söylemek isterim zira bence bu kitap bir kişisel gelişim kitabı değil. Amacım, bir yaşam gurusu edasıyla ahkâm kesmeden bilimsel bir bakış açısıyla kazanma sanatının temel ilkelerini ortaya koymak.”
Yazar hakkında
Kürşat Tuncel 1991 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldu. Aynı yıl SPK’ya katıldı ve 1994’te uzman oldu. 1996’da 54. hükümet döneminde Başbakan başdanışman yardımcılığı yaptı. Finans alanında Risk Sermayesi (1996), GYO Şirketleri (1997), Yatırım Fonları (1997) kitaplarını yayınladı.
1998-2010 yıllarında özel sektörde çeşitli kurumlarda genel müdürlük, yönetim kurulu üyeliği, icra kurulu üyeliği ve gayrimenkul yatırımları direktörlüğü görevlerini üstlendi; ardından satış ve pazarlama alanına yöneldi. Bu dönemde Capital dergisi tarafından Türkiye’nin en etkili 25 pazarlama yöneticisi arasında gösterildi. 2012 yılında Satış Küpü Sales & Marketing Solutions isimli kendi eğitim ve danışmanlık şirketini kurdu.
2013-2015 arasında aylık ekonomi dergisi Ekovitrin’de köşe yazıları yazdı. Sırasıyla, Satış Küpü (2012), 140 Karakterde Satış (2013), Satış Koçluğu (2014), Profesyonel Gayrimenkul Yatırımı (2015), Kulağına Küpe (2015), Tek Vuruşta Satış (2017), Hipnotik Satış (2018), Kazanma Sanatı (2020), Yöneticilere Hikâyeler (2020), Satış Okumaları (2021), Mükemmel Satıcının Günlüğü (2021) ve Herkes Hipnoz Öğrenebilir (2021) isimli kitaplarını yayınladı.
Bugüne kadar yüzden fazla makalesi çeşitli dergilerde yayınlandı. 90 farklı kurumda 30.000’i aşkın kişiye 500’den fazla eğitim verdi. Halen şirketi Satış Küpü ile eğitim, danışmanlık ve koçluk faaliyetleri yürütüyor ve yazmaya devam ediyor.