Bu yazıyı paylaş
Hepimiz ihtiyaçlarımıza göre bir ömür yaşarız. Bu durum için birbirine paralel veya farklı cevaplar veriyor olabilirsiniz. Ancak ‘’İhtiyaçlar neye göre belirleniyor?’’ sorusuna vereceğiniz cevapları merak ediyorum.
Para kazanmak, kaliteli bir yaşam, güzel bir iş, iyi bir okul, mutlu aile, sağlam dostluklar ..
İhtiyacın bu veya bunlara yakın şeyler olabilir. İstediğimiz şeyler için plan yapar, hedef koyar ve bazen belirli, bazen de belirsiz zaman mücadele ederiz. Bu mücadele yolu dümdüz akan bir yol olmayabiliyor. Zaman zaman engeller ile karşılaşılıyor. Ve öyle zaman geliyor ki havlu atacak hale geldiğimiz anlar olabiliyor. Şimdi bulmamız gereken asıl cevaplar belki bize kolaylık sağlayabilir.
1- İhtiyaçlar ve hedefler için kendine karşı ne kadar samimisin?
2- İhtiyaçlarını belirlerken seni neler etkiliyor?
3- İhtiyaçlarını elde etmek ve hedefine ulaşmak için kendini yeterince adıyor musun?
Aslanlar kendi tarihlerini yazmadığı sürece, avcı hikâyeleri her zaman avcıyı yüceltecektir.
Afrika Atasözü
Yaşamda, varlık olarak anlamını bulanlar akılcı ve gerçekçi hedeflere sahip olurlar. Sayıları az da olsa bazı insanlar kişisel motivasyon ve harekete geçirecek etkenler üzerine düşünüp, ihtiyacı olanı bulmuştur. Hedeflerine ulaşabilmek için mücadele onlar için büyük bir keyiftir. Sosyal ve ekonomik faktörler insanları dürten önemli parametrelerdir. Kimi zaman motivasyon, hırs gibi duygularımızı beslese de genel olarak yetersizlik, mutsuzluk ve inançsızlık üçlüsü zihinlere yerleşebilir.
Bugün yaptığınız işlere başlarken ki ilk gününüzü düşünürseniz, heyecan ve motivasyonunuzun ne kadar yüksek olduğunu hatırlayacaksınız. O an her işi yapabileceğinizi düşünüp, kollarınızı açarak işi kucaklarken sonra ne oluyor da geriye düşüyoruz?
Sayabileceğiniz sebep-olay ilişkisi kişisel gücünüzün yerini alabilir mi? Yaşamınız üzerinde kontrolünüzü sağlayamaz ve hep başkalarının temasına maruz kalırsanız birçok engel ile karşılaşırsınız. Belki de bugüne kadar karşılaştığın tüm engellerin sebebi de buradadır.
Karınca yola çıkmak üzere hazırlık yapmaya başlamış. Bunu görenler,
‘Hayırdır nereye gidiyorsun?’ deyince,
‘Hac için yola çıkıyorum’ demiş.
Diğerleri gülerek ‘İyi ama senin ömrün yetmez’ demişler.
Karınca şöyle cevap vermiş;
‘Olsun ulaşamasam da hiç değilse o yolda ölürüm.’
Yaşamını kontrol edecek, motivasyonunu ve seni yükseltecek olan ne olabilir?
Belki aradığınız şeyler için cevap bekliyorsunuz ancak bazen size lazım olan bir soru içinde saklı olabilir.
Karıncanın ruhu ile çıktığınız yolda hedeflerinize ulaşıp geçireceğiniz yeni bir yıl dileği ile.
Bu yazıdan sonra düşünmene yardımcı olabilecek bir şeyler okumak istersen, biraz da vaktin varsa Hayatın Kayıp Kullanım Kılavuzu kitabını inceleyebilirsin.
Ender ERMİŞ, PCC/ Csf
Yönetici KOÇU