Founder’s FAQ
Bu makaleyi paylaş
“Founder’s FAQ, startup’ı olan ya da bir startup kurmayı düşünen tüm girişimciler için harika bir kaynak. Bu kitap, teknoloji alanında startup kuran herkesin işletmelerini kurarken ve yönetirken karşılaşabileceği -nerdeyse- her şeyle ilgili pratik, lafı dolandırmayan, yerinde tavsiyelerle dolu. Yalnızca hatalarınızdan öğrenmek yerine bu kitap sayesinde zaman ve para kaybından kurtularak sıkıntılarınızdan arınacaksınız. Girişimciliğe yeni adım atanlara şiddetle tavsiye ediyorum!”
NIKO BONATSOS
General Catalyst Yönetici Direktörü
Bu kitap nasıl yazıldı
Tarih 17 Ağustos 2015. Hep hayalini kurduğu Silikon Vadisi’nde bir startup girişimcisi olmak isteyen İlker Köksal, tek yönlü bir uçak biletiyle San Francisco uçağındadır. Daha önce üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümünde okurken girişimci olmayı deneyimlediği ilk startup’ı satın alınmıştır ve şimdi yepyeni bir maceraya atılmak üzeredir.
Göçmen bir girişimci olarak başladığı bu yeni yolculukta, ortağıyla birlikte kurduğu startup sayesinde inişli çıkışlı bir maceraya başlar İlker Köksal. Bütçe sorunlarından dolayı ofisini ev olarak kullanmak zorunda kaldığı zamanlar da olur, fon toplamak için 100’ün üstünde risk sermayedarıyla tanıştığı da, teknoloji devleriyle ortaklıklar kurduğu da. Yaşadığı deneyim zamanla biriktikçe, diğer girişimcilerden de birçok soru almaya başladığını fark eder. Şöyle diyor Köksal:
“Soruların sıklaştığını ve bir noktada kümelenmeye başladığını gözlemliyordum. Bu kadar soru gelmesi doğaldı çünkü ortada girişimcinin çözmesi gereken büyük bir problem ve startup’ın ulaşması gereken büyük hedefler vardır. Bunun için de girişimcinin bol bol soru sorması gerekiyor. Bu sorular sorulmazsa girişimci, sormadıklarını deneyimlemek durumunda kalıyor ve bu da çoğu zaman maliyetli olabiliyor.”
İlker Köksal işte tam bu noktada, girişimcinin gerçek bir rehbere ihtiyacı olduğunu görür ve böylelikle Founder’s FAQ’yu (Girişimcinin En Sık Sorduğu Sorular) hayata geçirmeye karar verir.
Başarı getiren bir startup için ne yapmalı?
Founder’s FAQ, girişimcilerin startup’ın ömrü boyunca karşılaşabileceği soruları ve bunların cevaplarını yedi bölümde işliyor. Kitabın “Başlangıç” adlı bölümü, “Bu startup’ı neden kurmak istiyorsun?”, “Değerlerin bu startup’ı büyütmek için ne kadar uygun?”, “Neden bu startup için doğru kişi sensin?” ve “Startup’ı nerede kurman gerekiyor?” sorularına yanıt ararken size eşlik edecek.
Startup’ınızı kurdunuz. Ölçeğinizi büyütmeden önce hayatta kalabilmeniz gerekiyor. “Hayatta Kal” bölümü temel yetkinliklerinizin startup dinamiklerini nasıl etkilediğini, ortaya çıkan riskleri ne şekilde karşılayıp ilerlediğiniz yolu nasıl güçlendirmeniz gerektiğini ortaya koyuyor.
İlerlediğiniz yol güçlendikçe takımınızı büyütmeniz gerekiyor. “Takım” adlı bölüm “A+” bir takımı nasıl kuracağınızı, bu takımı nasıl büyüteceğinizi ve yine bir başka takım olan yönetim kurulundan en büyük faydayı nasıl sağlayacağınızı açıklıyor.
Takımınızı büyük ölçeklere taşımaya başladınız ve startup’ı kurduğunuz ilk günden beri aslında sizinle birlikte var olan startup kültürünü çok daha net ortaya koymaya başlıyorsunuz. “Kültür” bölümü iletişim, ilişkiler ve anlaşmazlıklar üzerinde duruyor. Bu konularda sizi nelerin beklediğini ve hangi çözümlerle ilerlemenin iyi olacağını detaylandırıyor.
Startup gelişerek evrilemiyorsa büyük ölçeklere de ulaşılamaz ve sonunda başarısızlığın yaşanacağı kesindir. “Gelişim” bölümü startup’ı ulaşması gereken hedeflere nasıl uyumlayacağınızı, bu süreçte karşılaşacağınız problemlere ne şekilde çözüm bulmanız gerektiğini ve birbirini besleyen yönlendirme yapılarını nasıl kuracağınızı anlatıyor.
Startup evrilerek geliştikçe girişimci, startup’ın büyük ölçeklerde büyümesi için sermaye arayışına girecektir. “Fon toplama” bölümü fon toplama sürecinin en doğru şekilde geçirilmesi için neler yapılması gerektiğini, görüşmelerde yaptığınız sunumlarda nelerin gerçekten önemli olduğunu, kaynak toplayacağınız turda hangi finans araçlarının sizin için doğru olacağını detaylı olarak inceliyor.
Startup’ın hayat çizgisinde girişimcinin karşılaşabileceği bir senaryo da startup’ın çıkış senaryosudur. “Çıkış” bölümü girişimcinin yolculuğuna çıkış aşamasında nelere dikkat etmesi gerektiğini ve olası çıkış senaryolarını ortaya koyuyor.
Kimler okumalı
Founder’s FAQ bir başucu kitabı olarak her zaman faydalanabileceğiniz bir eser. Startup’ı ilgilendiren tüm süreçlerde, karşılaşabileceğiniz olası konularda, kafanızda oluşacak soruların cevaplarını bulabileceğiniz, gerçek bir rehber ve aradığınız soruların cevaplarını bulurken aynı zamanda farklı bakış açılarından yararlanmanızı sağlayacak bir kaynak.
Kitabı okurken; startup’larını büyük ölçeklere getirmiş ve kârlı bir şekilde satmış girişimcilerin, First Round Capital, General Catalyst, Redpoint Ventures, Pear VC, Betaworks Ventures, Susa Ventures gibi risk sermayedarlarının ortaklarının, büyük ölçekteki startup’ların satış, pazarlama ve ürün bölüm liderlerinin görüşlerini de bulacaksınız. İlker Köksal, kitabı için şöyle diyor:
“Founder’s FAQ, startup kurucuları için yazıldı ancak startup dünyası içinde olan veya olacak herkesin sorularını cevaplayacak şekilde düzenlendi. Henüz girişimci değilsen fakat hayallerinde bir gün girişimci olmak varsa Founder’s FAQ senin için de doğru kitap çünkü bir startup kurduğunda yapabileceğin bolca hata var ve bunların çoğunu da büyük ihtimalle yapacaksın. Founder’s FAQ, bu hataların sayısını mümkün olduğunca aza indirmene yardımcı olacak tüm konuları kapsıyor. Bu kitabı bitirdiğinde, binlerce girişimcinin çokça zaman harcayıp çözdüğü ya da çözemediği birçok sorunun cevabını öğreneceksin. Bu da başladığın ya da başlayacağın girişimcilik yolculuğunda sana zaman ve kaynak gibi pek çok şey kazandıracak.”
Yazar hakkında
İlker Köksal, iki startup kurup, bunlardan bir tanesinden çıkış yapma başarısı gösteren bir seri girişimcidir. Köksal, kurumsal teknolojilerde yaptığı inovasyonlarla 2018 yılında Forbes dergisinin dünyadaki “30 yaşın altındaki 30 kişi” listesine seçilmiştir. Köksal, dünyadaki startup kurucularını aydınlatmak ve desteklemek amacıyla, startup’lara yatırım yapmakta ve danışmanlık vermektedir.
İlker Köksal, sırasıyla Yale Üniversitesinde Jeopolitik ve Küresel
İşletme, Koç Üniversitesinde MBA ve Bilkent Üniversitesinde
Bilgisayar Mühendisliği diplomasına sahiptir.