Bu yazıyı paylaş
Pandemi ile değişen iş dünyası dinamikleri, kurumsal eğitimlerin önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu sürecin kazananı online eğitime yatırım yapan firmalar oldu. Teknoloji ve eğitimi bir araya getiren yeni trendleri, MediaRubic kurucusu Berkay Batallı ile konuştuk.
Teknoloji ve Eğitimi bir araya getirmek için neler kullanıyorsunuz? Ne gibi sistemler, teknolojiler, altyapılar gerekli?
Müşterilerimizin teknolojik altyapılarına katkıda bulunmak için 3 farklı teknoloji sağlıyoruz:
İnteraktif Eğitim Videoları: İnteraktif videolar, klasik videolardan farklı olarak kullanıcıya farklı seçenekler sunan ve onların seçimlerine göre şekillenen, modern bir video yaklaşımıdır. Kurumsal eğitimde bu tür videoların kullanımı, kullanıcıyı da sürecin içine dahil eder ve bu sayede kullanıcılar videoyu kendileri yöneterek gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumları önceden görebilme imkanına sahip olurlar. Müşterilerimiz için hazırladığımız farklı tür ve konseptteki interaktif videolara web sitemiz üzerinden göz atabilirler okuyucularımız..
360° Onboarding: Pandemiyle birlikte ofis kültürü de baştan aşağı değişime uğradı. Her şeyin hızla dijitalleştiği bu dönemde “Neden onboarding süreci de dijital olmasın ki?” fikrinden yola çıkarak 360° Onboarding teknolojisini hayata geçirdik. 360° Onboarding sürecinde işe yeni başlayan arkadaşlara 360° etkileşimli ofis ortamında görevler vererek bunları tamamlamalarını bekliyor, bir yandan da ofisi ve çalışma arkadaşlarını tanımalarını sağlıyoruz. Ve tüm bu süreci bir hayli eğlenceli hale getiriyoruz
Dijital Showroomlar: Dijital Showroom 2022 yılında faaliyete geçirdiğimiz en yeni teknolojimiz. Point cloud teknolojisini kullanarak tercih edilen mekanın 3D haritasını çıkarıp mekanı interaktif bir şekilde gezebilme imkanı sunuyoruz.
Geleneksel sanal showroom kavramında kullanıcılar sanal tur ya da web sitesi üzerinden mağazaya misafir olurken, bizim ürettiğimiz dijital showroom konseptinde odağımız tamamen marka ve tüketici arasında hızlı bağ kurmak ve satış rakamlarını artırmak.
Ayrıca kullanıcının isteği üzerine mağaza yetkilisi ile görüntülü görüşme imkanı sağlayarak etkileşim oranını en üst seviyede tutuyoruz.
Oyunlaştırma hakkında düşünceleriniz neler, sizce eğitim ve oyunlaştırma bir arada ne kadar etkili?
Kurumsal eğitim bağlamında oyunlaştırma son yıllarda gittikçe popülerleşen bir konsept. Bu konseptin asıl amacı çalışanların sahip olduğu eğitim algısının örgün eğitimde olduğu gibi kitap ve kalemden ibaret olmasının önüne geçerek eğitimi daha eğlenceli, akılda kalıcı ve rekabetçi hale getirmek. Eğlenmek biz yetişkinlerin de hakkı, öyle değil mi? Rekabet, kazanma arzusu iş hayatında olmazsa olmaz duygular. Oyunlaştırma da tam olarak bu duyguları etkinleştirip eğlenerek arka planda öğrenmeyi teşvik ediyor. Aslında oyunlaştırma çok geniş bir konsept. İsterseniz tatlı bir rekabet oluşturmak adına başarılı kursiyerlere rozet verebilir, ofiste bir skor panosu oluşturabilir veya kahve ısmarlayabilirsiniz. Ya da eğitimin içine rol yapma elementleri katarak çalışanların gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumları önceden eğlenceli bir şekilde deneyimlemelerini sağlayabilirsiniz.
Kurumsal eğitimde oyunlaştırma yöntemini seçen birçok şirket, raporlarında bu yöntemin faydasını gördüğünü açıkça belirtiyor. Bu faydaların en başında eğitimlere katılım oranlarındaki artış geliyor. Eğitimi alışılmışın dışında bir yolla sunmak, çalışanlar için çok ilgi çekici tabii. Bunun yanı sıra eğitimde verilen derslerin pratikte daha hızlı bir şekilde karşılık bulduğunu da söylüyor şirketler. Sonuç olarak bu süreçte oyunlaştırma kurumsal eğitime kesinlikle pozitif yönde katkı sağlıyor.
Son zamanlarda Metaverse gibi sanal yapıları çok sık duymaya başladık. Eğitim sizce planlanan bu yeni sanal gelecek içerisine de dahil edilebilecek mi?
Metaverse şu anda çok popüler tabi ama yaygın bir şekilde kullanılacak olgunluğa erişmesi için hala uzun yıllar olduğunu düşünüyorum. Şu anda Metaverse’ün emekleme dönemlerine tanık oluyoruz aslında. Buna rağmen şimdiden Metaverse’ün eğitim alanında kullanımına yönelik çok yaratıcı fikirler ortaya atılmaya, kimi fikirler de uygulanmaya başlandı bile. Metaverse kullanarak gerçek sınıf ortamını sanal ortama birebir aktarma fikri üzerinde çalışan bazı şirketlerin olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra bazı üniversitelerin de (özellikle uygulamalı dersleri fazla olan bölümler bunlar), sanal gerçeklik gözlükleri kullanılarak örneğin, bir kurbağanın iç organlarını inceleme, çok gerçekçi ameliyatlara girme ve onları simüle etme, ev-ofis tasarlama şeklinde halihazırda uygulamaları mevcut. Yani Metaverse daha çok uygulamalı alanda etkili olacak diye düşünüyorum. Fakat günümüzde inovasyonlar bazen hiç beklenmedik noktalarda ortaya çıkabiliyor. Kim bilir, belki de önümüzdeki süreçte eğitimi kökten değiştirecek gelişmelere tanık oluruz. https://www.mediarepublic.com.tr/