Kurgu Dışı Kitaplar Okumanın Faydaları
Bu makaleyi paylaş
“Yazmanın paradokslarından biri, kurgu olmayan bir şey yazdığınızda herkesin bunun yanlış olduğunu kanıtlamaya çalışması ve kurgu yayınladığınızda herkesin içindeki gerçeği görmeye çalışmasıdır.” -Scarlett Thomas, İngiliz Yazar
SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors’un kurucu ortağı Elon Musk, roket biliminin temellerini öğrenmeyi kendine görev edinmişti. Ona yardımcı olan kitaplardan biri, JE Gordon tarafından yapı mühendisliğine popüler bir bakış olan “Yapılar: Veya Şeyler Neden Düşmez” adlı eserdi. Ardından konuyla ilgili bulabildiği her şeyi okuyarak uzay yolculuğunun ince noktalarını öğrendi. Ve Musk yalnız değil. Dünyanın en başarılı insanlarının çoğu, her yıl düzinelerce kurgusal olmayan kitap tüketiyor. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Richard Branson gibi birçok milyarder oturup okumaya zaman ayırıyor. Hepsi, başarılarını (en azından kısmen) çeşitli okuma listelerine borçlu olduklarını söyledi. Bir HBR makalesine göre Nike’ın kurucusu Phil Knight, kütüphanesine o kadar saygı duyuyor ki, girerken ayakkabılarınızı çıkarıp selam vermeniz gerekiyor.
Öyleyse biz de kurgu olmayan eserlere hayatımızda daha çok yer açabiliriz. Hemen ekleyelim: Edebiyatı kim sevmez? Ama bu sevgi kurgu dışı kitapları görmezden geleceğimiz anlamına gelmiyor. Kurgu dışı okumak beynimizin analitik düşünceden sorumlu olan kısmını harekete geçiriyor. Bu, düşünce süreçlerimizi geliştirmemize yardımcı oluyor, gerçek yaşam kavramlarını daha iyi anlamanıza olanak tanıyor ve bir şeyler hakkında kendi fikirlerimizi oluşturmamız kolaylaştırıyor. Kurgusal olmayan çoğu metinde yabancı kelimeler veya terimler kelime bilgimizi artırmamıza yardımcı oluyor. Bağlantıları daha iyi kuruyoruz. Bu yüzden:
- Bilgilendirici ve kurgusal olmayan kaynakları okumak, gözlerinizi daha büyük dünyaya açmanıza yardım eder. Birçok konuda size yardımcı olacak arka plan bilgisi edineceğinizi bilin.
- Çok iyi kitapları tekrar okumaktan çekinmeyin.
- Bir kitabın yalnızca bir bölümünü okumaktan çekinmeyin – sadece o bölüm amacınıza hizmet ediyorsa orayı okuyun.
- Yalnızca en iyi kitapları okumaya çalışın.
- Bir kitabı okumadan önce onunla tanışın; yazarı araştırmak için birkaç dakikanızı ayırın. Kitabın kapağıyla, varsa çevirmeniyle, künyesiyle ilgilenin.
- Okurken konsantre olun. Fikir aramaya, bağlantı kurmaya gayret edin.
- Kurgu dışı kitaplar size gerçekleri sağlar. Gerçekler sizin düşünce süreçlerinizi geliştirir ve kendi argümanlarınızı oluşturmanıza izin verir. Kendinizdeki gelişimi fark edin.
- Okurken açık fikirli olun; okumanızı zaten bildiğiniz ve inandığınız şeylerle sınırlamayın.
- Okuduklarınız hakkında konuşun. İnsanlar okuduğunuz kitaplar hakkında söyleyeceklerinizi dinleyecektir.
- Aynı zamanda, okuduğunuz kitaplar hakkında konuşmak, zihninizdeki fikirleri düzenlemenize yardımcı olur ve başkalarının görüşlerini analiz etme yeteneğinizi keskinleştirir. Bunun tadını çıkarın.