Bu yazıyı paylaş
Kendini İşten Fethet kitabında Umut Kısa, ISO 500’ ün (Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu) en tepesinde yer alan firmalardaki çalışan bağlılığı anketlerinin %40 – %60 arasında dağıldığını yani çalışanların firmalarına “ben mutlu ve bağlı değilim” dediğini aktarıyordu. Eğer siz de mutlu bir azınlık yerine mutsuz çoğunluk içerisindeyseniz 5 Parasız Silikon Vadisi kitaplığınıza eklemeniz gereken bir eser.
İşinizden memnun değilseniz ve yeni bir anlam arayışındaysanız kitabın yazarı Emre Şimdi’nin yolcuğundan öğrenebileceğimiz çok şey var:
Duvara Toslamak
Yazarımız kurumsal bir şirkette danışmanlık yapmaktadır. Fakat gün geçtikçe hayatını ve işini sorgulamaya başlar. Sorgulama süreci gittikçe öfke ve hayal kırıklığıyla kendisini yargılama sürecine dönüşür.
Nasıl böyle bir hata yapabildim? Nasıl ikna ettim kendimi danışmanlığın rüya işim olduğuna?
Sayfa 26
Bulduğu cevap “onaylanmak”tır. Toplum, aile, akrabalar tarafından beğenilen takdir edilen bir mesleği icra ederek tüm bu bileşenlerin saygı ve sevgilerini kazanmak.
Onaylanmak uyuşturucu gibi. Bir kez tadınca devamını istiyorsun; aynı doz yetmiyor, daha yükseğin peşinden koşuyorsun.
Sayfa 35
Arayış
Yazar, karma-karışık olan zihninde neyin doğru neyin yanlış olduğunu görebilmek için bi arayış sürecine girer. Nereden başlayacağını bilmediği için çevresindeki deneyimli insanlar yardım ister. Çalıştığı bankanın insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı Hakay Bey, kendisine “Felsefe ve tarih. Bu ikisini okuyun bol bol. Farklı düşünce yapılarını ve geçmişte yaşananları öğrenin. Size perspektif katacaktır” diye salık verir.
Ve bu tavsiye üzerinden yazarımız uzun ve bizler için de gayet ilham verici yolculuğuna başlar.
Hangi duraklara uğradı, bizleri neler bekliyor?
Yolcuğumuz Nietzsche Ağladığında kitabıyla başlar,
- Yaşamınızı tam anlamıyla yaşadınız mı?
- Yoksa yaşam mı sizi yaşadı?
- Siz mi seçtiniz? Yoksa o mu sizi seçti? sorularıyla devam eder.
Zen ve Motorsiklet Bakım Sanatı, Pozitif Psikoloji, Ulusların Zenginliği gibi harika duraklara uğrar, anlamlı ve zor sorular sorar, yorucu fakat aydınlatıcı iç görüler elde eder. Yazarın birincil ağızda samimi anlatımı sayesinde aynı süreci bizler de yaşarız.
Öne Çıkanlar
- Kendinden öte bir şeye hizmet etmek. Hayat mutluluğu bize bir “önşartla” vermişti.
- İskoçya’da işgücü pek çok malın ücretinden daha fazlaydı. Türkiye’de ise işgücü genelde en düşük kalemdi. 24 saat açık bakkalar, durmadan hafta sonu mesaisi yapan plaza çalışanlar, cebimizdeki bozuklukları verdiğimiz terziler ve anahtar kopyalayıcıları…
- Kısa zamanda katettiğim gelişmeye kendim bile inanamıyordum. İnsanın anlamlı bulduğu bir konu için harcadığı çaba inanılmazdı.
- “Girişimcilik özgürlük demek değil Emre! Kendi işini kursan da başkasının işinde çalışsan da hepsinin amacı aynı: İnsanlara hizmet etmek. Her zaman bir ‘onay’ olacak! Kaçamazsın bundan.”
- Evinin kirasını ödeyemiyor, karnını doyuramıyorsan topluma nasıl bir yarar sağlayabilirsin ki?
Düşüşler, çıkışlar, öfke nöbetleri, umutsuzluklar, heyecanlar… Emre Şimdi’nin hikayesi birçok içgörü ve ilham barındırıyor. Daha kapsamlı bir okuma için 5 Parasız Silikon Vadisi kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: