Şirketiniz F.i.t mi?
Bu makaleyi paylaş
İş dünyasında kartların yeniden dağıtıldığı, sarsıcı bir değişim sürecinden geçiyoruz. Dünya çapında başarılı şirketler iflas ediyor. Herkesin peşinden koştuğu markalar yok oluyor. İş hayatı, ticaret baştan aşağı değişiyor. Zaman ve mekân kavramı ortadan kalkıyor. Zamandan bağımsız, 7/24 çalışan, ülkelerden bağımsız bir ekonomi oluşuyor. 50 kişilik şirketler 10.000 kişilik şirketlerden daha değerli hale gelebiliyor. Şirketlerin büyüklük tanımları değişiyor. Neredeyse hiç insan çalışmayan fabrikalar hayata geçiyor. Üç boyutlu yazıcıların bundan 30-40 kat daha hızlı hale gelmeleri sonucunda sanayi şirketlerinin yok olabileceği dahi düşünülüyor. Haliyle, bu yeni yapıda hayatta kalmanın ve başarılı olmanın da kuralları değişiyor.
Peki, herkes bu değişime ayak uydurabilecek mi? Elbette hayır. Yalnızca oyunun yeni kurallarını öğrenmeyi ve şirketini buna adapte etmeyi becerenler ayakta kalacak. Bilal Temizer‘in kaleme aldığı Şirketiniz F.i.t mi? işte bu yeni kuralları öğrenmek ve hayata geçirmek isteyenler için.
Şirketiniz neden f.i.t olmalı?
Bilal Temizer “Değişim bu hale gelmişken mevcut organizasyon yapıları, yönetim sistemleri, şirket yönetimleri aynı şekilde devam edebilir mi?” diye soruyor. Yeni ekonomik dünyada ayakta kalmak isteyenler için de bir çözüm önerisi getiriyor; f.i.t bir şirket haline gelmek. Çünkü Temizer’e göre yeni dünyada ve ekonomik yapıda f.i.t olmayan şirketler yok olacak.
F.i.t ne anlama geliyor?
F: Feasible: Çevik-etkili ve çağa uyum sağlayan olmak.
Bilal Temizer’e göre f.i.t bir şirket olmak, her şeyden önce ekonomik anlamda verimli olmak, hantallıktan kurtulmak ve ölçülebilir hale gelmek demek. F.i.t olmanın ilk adımı “gereksizlerden” kurtulmaktan geçiyor. Çevik ve etkili olmak sadeleşmeyi, odaklanmayı ve daha güçlü hale gelmeyi sağlıyor. Yazar bunu sağladığınızda şirketinizin verimini ve hareket kabiliyetini artıracağınızı söylüyor.
I: Intelligent: Akıllı olmak.
Şirketler akıllı hale geldiklerinde başarılı olmaları kolaylaşıyor. Müşterilerini daha iyi anlar hale geliyorlar. Onlar için daha faydalı çözümler sunmaya başlıyorlar. Şirketiniz akıllı hale geldiğinde; birincisi, daha yenilikçi ürünler sunabilir hale geliyorsunuz. İkincisi, müşteri memnuniyetini artırabiliyorsunuz. Üçüncüsü, kararlarınızın kalitesi artıyor. İyi veri yönetimi ve doğru işleme şirketin daha akıllı olmasına katkı sağlıyor. Şirketler akıllı hale geldikçe de verdikleri kararlar daha isabetli hale geliyor.
T: Technologic: Teknolojik hale gelmek.
Teknoloji son yüzyılda inanılmaz bir ivme kat etti. Hayatımızı yakından etkiler hale geldi. Tüketiciler teknolojiyi sevdi, hayatlarına dâhil etti. Tüketiciler, markalardan daha hızlı bir şekilde dijital dönüşüm gerçekleştirmiş oldu. Bu durum markaların da teknolojik hale gelmesini zorunlu hale getirdi. Bilal Temizer’e göre şirketlerin teknolojik hale gelmeleri için dijital dönüşüm yaşamaları gerekiyor. Teknoloji burada amaç değil araç işlevi görüyor. Teknoloji, şirketlerin dijital çağa uyum sağlamak için gerçekleştirmeleri gereken dönüşümü sağlayan araç haline geliyor.
Bu kitabı neden okumalısınız?
Şirketiniz F.i.t mi? salt spekülatif değerlendirmelere yer veren bir kitap değil. Bilal Temizer şirketlerin mevcut organizasyon yapılarını f.i.t bir hale getirmesinin ne denli elzem olduğunu, dev firmaların bu konudaki deneyimleriyle izah ediyor. Kitabın her bölümü Zappos, Menlo, Zara, SAP, Lego, Xerox, Tesla, John Deere, Pepsi, Salesforce, Volvo, Nissan, Google, Apple, Facebook, Zynga, Nike, Omo, Netflix, Amazon, Red Bull, Kodak, Nokia, Sephora, Uber, Alibaba gibi dev şirketlerin sektörel deneyimleriyle işleniyor.
Yazar hakkında
Marmara Üniversitesi mezunu olan Bilal Temizer, profesyonel iş hayatında sektöründe lider bir tekstil şirketinde 3 yıl boyunca genel müdür olarak görev yaptı. Bu süreçte şirketin tüm markalaşma ve dijital pazarlama sürecini yönetti. Çalıştığı şirket, ulusal bir gazete tarafından sektöründe sosyal medyayı en iyi kullanan şirket seçildi. Daha sonra iş hayatına danışman olarak devam eden Temizer, daha önce çalıştığı tekstil şirketi ve başka birçok şirkete markalaşma, dijital pazarlama ve sosyal medya konularında danışmanlık yapıyor. Ayrıca bu konularda şirketlere eğitimler veriyor. Temizer, Markafikirleri platformunun kurucusu. Markafikirleri Twitter’da 40 binin üstünde takipçisi ile birçok iş adamı tarafından takip ediliyor. Markafikirleri.com ise pazarlama sektörü tarafından en çok takip edilen siteler arasında yer alıyor. Temizer Markafikirleri platformu aracılığıyla iş hayatına dair bilgi ve tecrübelerini paylaşıyor. Profesyonel iş hayatının yanında, dergi ve gazetelerde marka, dijital pazarlama ve sosyal medya konularında yazılar yazan Temizer, ayrıca Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde dijital pazarlama ve sosyal medya konulu dersler veriyor.