Bu yazıyı paylaş
GELECEĞİN ÇOK YÖNLÜ BAŞARI KOÇLARI, İK UYGULAYICILARI
Dünya hızla dijitalleşmeye devam ediyor. Şirketler hem yeni teknolojilere adapte olup hem de yeni trendlerle kendilerini yapılandırmayı sürdürüyorlar. Değişen tüm gereksinimler gibi kurum içindeki yapılanmalar, fonksiyonlar, yetkinlikler de dönüşümden geçiyor. Bunun en belirgin halini de İnsan Kaynakları Departmanı uygulamalarında görüyoruz. Başlarda “personel” ile birlikte anılan, kurallar ve evrak işleriyle boğulan İK zaman içinde oldukça değişti. Teknolojinin yardımıyla işlemlerin çoğu otomatikleşince İK’cılar rotalarını insan odaklı olmaya ilk çevirenlerden. Gelecek için de öngörüler, bu alanın en çok aranan meslek olacağı yönünde. İK’cının ve elbette yapılan işin niteliği ve bunun için ihtiyaç duyulan beceriler de değişecek.
Tüm bu değişimi, rüzgarın ne yöne eseceğini ve tavsiyelerini yıllarını bu departmanlara katkı sunarak geçirmiş olan başarılı bir kadına, Perim Arıca İmer’e sorduk.
Ülkemizde inanılmaz bir yetenek kaybı var. Şirketler yetenek yönetimi konusunda neler yapmalı? Yetenek yönetimi nereye doğru evrilecek?
Yani bu çok üzücü tabi ama ülkemizin beyin göçü aslında üniversite seçimlerinde başlıyor. Mesleki açıdan iyi eğitim almış kişiler, yeteneklerini geliştirebilecekleri ve verimli çalışabilecekleri şirketlerde hayata atılmak istiyorlar. Mesela uluslararası şirketlerde yetenek değerlendirme merkezleri var. Yetiştirmek için geliştirilmesi gereken yönleri belirleyip ona göre değerlendirme sistemine üzerinden bir yol haritası çiziyorlar, bu da elemana hem kariyer planı oluşturmak hem de daha iyi şartlarda çalışmak için harika bir imkanı sunuyor.
Zaten şöyle de bir gerçek var ki, yetenek yönetimi anca ölçülebildiği zaman verimli kullanılabiliyor. Bu yüzden ölçme ve değerlendirme çok ama çok önemli. Burada şirketler öncelikle elemanlarının pozisyonlarına göre yetkinliklerini belirlemeli. Ve sonrasında çalışanların yeteneklerini ölçebilir, geliştirebilir ve bu sisteme ulaştırabilirse, yetenek yönetimini kullanabilir. Elbette yeteneklerinin geliştirilmesine bağlı takdir sisteminin adil olması, çalışana geri bildirim verilmesi ve bunların çalışma şartlarına yansıtılması elimizdeki yeteneklerin tutturulmasını, parlamasını sağlayacaktır.
Bu bağlamda İK’cılar da hangi yetkinliklerini geliştirmeli?
İnsan Kaynakları, şirketler için stratejik ortak olmak zorundadır. Bu çok önemli. Tüm süreçleri iyi bilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Bütçelerinin oluşturulması, yapılan her şeyin ölçülmesi, hem müşteri memnuniyeti, hem şirket imaj. Bunlar zaten çok önemli ama bir de işlerin sistematik bir şekilde yürütülmesini sağlamak için adil bir ölçme değerlendirme ve buna bağlı yine adil bir ücret yönetimi ve kariyer planını alt yapısını oluşturmaları gerekir. Böyle tek yek sıralayınca ne kadar önemli, adeta şirketin bel kemiği oldukları daha net ortaya çıkıyor tabi.
İnsan Kaynakları proje yönetimi, iç iletişim ve bütçeli çalışma, ölçme ve değerlendirme konularında bildiğin ötesinde araştırarak yeni sistemleri deneyimleyerek, hem ekibini hemde kendini geliştirmesi gerekmektedir. İnsan Kaynakları çalışanların bir finans uzmanı kadar finans, bir pazarlama uzmanı kadar pazarlama ve şirketin diğer fonksiyonlarında da kendi çalışacakmış gibi bilgi birikimi olmalı. Ne kadar da çok işleri var değil mi? ( gülüyor). Sadece kendi yetkinlikleri yeni dünyada düzeninde yeterli olmayacak ne yazık ki.
Dijital çağın en önemli teknik yetkinlikleri nelerdir?
Çağımız dijital çağı, bu yüzden en çok bilgi analizi, dijital okur yazarlık, dijital duygusal zeka, değişime uyum, yapay zekadan yararlanma ve problem çözümlerini dijital süreçlerde aramaktır.
Şirketleri geleceğe taşıyacak en önemli soft skill’er neler?
Şirketleri ileriye taşıyacak en önemli yetkinlikleri hiç şüphesiz ve yüksek sesle söylemeliyiz; İLETİŞİM. Departmanlar arası iletişim ve birlikte çalışma kültürü, yenilikçi çözümler, yaratıcılık, empati. Bunları hiç usanmadan her gün tekrarlayalım mümkünse.
Sizce şirketlerde geleceğin kilit pozisyonları hangileri olacak?
Şirketlerde her fonksiyon kilit pozisyondur bence ama yeni süreçlerde ayakta kalacak şirketlerin, öncelikle insan Kaynakları Departmanlarının aktif ve verimli çalışması sonrasında da iş geliştirme ve dijital süreç yönetimi gibi başlıkların aktif rol oynayacağını düşünüyorum.
Bunun için profesyonellere neler önerirsiniz?
Bi kere değişim yönetimine ayak uydurabilecek, yeni fikirlere ve uygulamalara açık, her zaman yaptıklarının daha iyisini yapmak isteyen çalışanlar her daim kazanır bence. Sadece kendi pozisyonun yetkinliklerini değil, örneğin; raporları okuyup yazabilecek finans bilgisi, iş geliştirmede öncülük yapacak araştırma becerileri ve şirketin tüm fonksiyonlarını anlayarak iletişim ve koçluk becerilerini geliştirebilen yöneticiler daha verimli çalışacaklarından öncelikle tercih edileceklerdir diye düşünüyorum.