Bu yazıyı paylaş
Türkiye’nin uzaya ilk kez insan gönderme projesi kapsamında pilot Alper Gezeravcı’nın içinde yer aldığı Dragon uzay aracı, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.
Türkiye Uzay Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Gezeravcı, 14 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.
Falcon 9 roketinin başarılı şekilde fırlatılmasının ardından Dragon kapsülü, 4 mürettebatıyla artık uzayda.
Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek.
Alper Gezeravcı uzaydan ilk mesajını fırlatmadan kısa bir süre sonra verdi, “Yüce Atamızın dahiyane sözüyle bu anı başlatmak istiyorum ‘İstikbal Göklerdedir”’ dedi.
İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu‘nda Elektronik Mühendisliği dalında lisans eğitimini tamamladıktan sonra Dayton, Ohio‘daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yapmıştır.
Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı. Gezeravcı, aralarında F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip.
Türk Uzay Ajansı’nın hazırladığı görseldeki kısa tanıtımsa şöyle:
Ekonomistlerin konuya yorumu ne oldu?
Var olan ekonomik koşullar, her durumun önce ekonomi ile ilişkilendirilerek anlatıldığı bir dönemden geçiriyor bizleri.
Alper Gezeravcı, Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu. Milli Uzay Programı’nın hedeflerinin birisi bu sayede gerçekleşmiş oldu. Peki ekonomistler bu konuda neler söyledi?
Ekonomist Mahfi Eğilmez kendi blog sayfasında yazdığı son yazısında astronot göndermemizi şu şekilde değerlendiriyor:
Yapımında hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak olan bir uzay gemisiyle bir Türk astronotu, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek uzaya göndermekle neleri yapmaktan vaz geçtik sorusu alternatif maliyet kavramının iyi bir örneğidir. Kimilerine göre bu bir seçim yatırımıdır kimilerine göre ise tipik bir gösteriş yatırımıdır. Hangi kategoriye girerse girsin ülkeye hiçbir getiri sağlamayacak bir maliyet yüklediği ve karşılığında yapılabilecek birçok fayda sağlayıcı yatırımdan vazgeçildiği açıktır.
Ekonomist Özgür Demirtaş ise uzaya astronot gönderilmesini Twitter hesabında şu şekilde yorumladı :
“Sevgili Arkadaşlar,
“Uzaya gittik ama Pahalılık ne olacak”
diye Uzay çalışmalarını küçümsemek doğru bir davranış değil. Nedenini tane tane açıklamak isterim:
1) Benim için önemli olan Uzayda Bilimsel deney yapılmasıydı. Onu sordum ve hem YÖK hem TUBİTAK detaylı yanıt verdi. Deneyler yapılıyor ve bu önemli.
2) Ekonomik Kriz var diye uzaya gitmemek büyük bir hata olurdu. Bir bilgi olarak size şunu söylemek isterim. ABD 1979-1984 arasında çok ciddi bir ENFLASYON ile vurulmuştu, KRİZ derindi ama yine de NASA’sından vazgeçmedi. İki konu ayrı şeyler biri ELMA biri ARMUT. O gün yapılan Uzay çalışmaları sayesinde bugün birçok teknoloji hayatımıza girdi.
3) Bu uzaya bizim bir vatandaşımızın gönderilmesinin ve onun eli ile Üniversitelerin deneylerinin yapılmasının önemi hem REEL olarak hem de gelecek nesilleri etkileyecek olması anlamında Manevi olarak büyük.
4) Eğer giden kişi sadece atmosfer üstüne çıkıp geri gelseydi ve biz bunun parasını verseydik. İşte o zaman bu çok YANLIŞ ve ucuz bir propaganda olurdu.
5) Bu dakikadan sonra Türkiye’nin kendi çok defa kullanılabilir roketler üzerine çalışmayı artırması gerek. Gelecekte kendi vatandaşlarımızı kendi teknolojimiz ile uzaya göndermeyi diliyorum.
6) Çok fazla sayıda gencin bu çalışmalardan etkilenip bilim insanı veya astronot olmayı isteyeceğini düşünüyorum.
7) Tüm bu övgülerimin yanında bir de eleştirim var. Roket bizim değil, uzaya giden teknoloji bizim değil. Sanki öyleymiş gibi yapmak Propagandaya girer. Buna gerek yok. Olayı ÇİĞ hale getiriyor. Bu tipteki ilerlemeleri Siyasete asla alet etmemek lazım. Odak Bilim ve Teknoloji olmalı. Sadece Bilim ve Teknoloji…
8) Alper Gezeravcı’yı tebrik ederim. Yapılan deneylerin literatüre katkıları ile ilgili ayrıntılı youtube videoları hazırlanmasını öneririm. Bu videoları kendisi sunarsa çok güzel olur.
Herkese sevgiler”
Son sözlere gelecek olursak Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak.
Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.
Bu da ülkemiz için güzel projelerden bir tanesi. Sağ salim gelmelerini ve ileride ülke olarak hem öncesinde hem sonrasında aktif olarak yer aldığımız, ürettiğimiz projelerde olmayı dileyerek yazımızı bitiriyoruz.
T:C İletişim Başkanlığı’nın paylaştığı uzay yolculuğunun ve yapılacak deneylerin özeti :
Tavsiye yazı :
Concorde Yanılımı Teorisi Vazgeçmek ve Vazgeçememek Vazgeçmek ve Vazgeçememek
Bir Konuda Nasıl Uzmanlaşılır? Uzmanlaşma Yolcuğunuzda Adım Adım Rehber
2024 İçin Kişisel Gelişim Hedeflerinizi Belirlemek