Stratejik Düşünme Deyince Alınacak İlk Kitap
Bu makaleyi paylaş
Çoğumuz yaşamımızdaki önemli etik kararların, yanıp sönen kırmızı ışık eşliğinde geleceğini düşünürüz: DİKKAT: ÖNEMLİ BİR KARAR VERMEK ÜZERESİNİZ. Herkes bu kritik anda doğru şeyi yapacağına inanır. Ama yaşam nadiren bu şekilde sürer ve yaşam, uyarı işaretleri taşımaz. Tersine çoğumuz, yüksek risk taşımaz gibi gözüken küçük günlük kararlarla yaşamı sürdürürüz ve zaman içinde bu kararlar çok daha dramatik sonuçlar getirir.
Yaşamımızda ve işimizde, yüzlerce günlük karar, gerçek stratejiyi oluşturur.
Kafamızdaki ve yaşamımızdaki şeylerin hangilerini liste başına koyacağız, neleri erteleyeceğiz ve nelerle hiç ilgilenmeyeceğiz? Bir günden diğerine yaşamınızı sürdürürken doğru yolda olduğunuzdan nasıl emin olacağız? Bir öğretmen, bir ebeveyn veya yönetici olmamız fark etmeksizin aynı soruyla karşılaşıyoruz: Nasıl doğru karar vereceğiz?
Aldığımız standart eğitim bize kişisel sorumluluğun, karar almanın, risk yönetiminin önemini yeterince öğretmiyor. Anne baba olarak ortak bir endişemiz var: Bir gün çocuklarımız zor bir kararla karşı karşıya kalacaklar… ve doğru şeyi yaptıklarından emin olmak için biz yanlarında olamayacağız. Bir uçağa binip arkadaşlarıyla uzaklardaki bir ülkeye gidecekler. Veya üniversiteye girip bir sınavda kopya çekecekler. Belki de bir yabancıya iyi davranıp davranmamayı seçecekleri bir kararla karşı karşıya kalacaklar- o insanın hayatında büyük bir değişikliğe neden olacak bir şey yapacaklar. Yapacağımız tek şey, kendi başlarına doğru kararı verebilmeleri için çocuklarımızı iyi yetiştirdiğimizi ümit etmektir.
İşte soru budur: Bunu nasıl sağlayacağız? Kişisel ve profesyonel hayatımızın kalbinde karar vermek yatıyorsa bu işi nasıl kıvıracağız?
Tüm Dünyada 20 Dile Çevrilmiş Bir Kitap
Karar kitabı, karar vermenize yardımcı olacak model ve yöntemleri ele alıyor. Birçok kişinin bu dertten mustarip olduğunun en büyük göstergesi karar verme hakkındaki bir kitabın 20 dile çevrilip milyonlarca satmış olması. Fakat şunu hemen ekleyelim. Bu büyük oranda görselleştirilmiş bir çalışma kitabı. Sunulan modelleri kopyalayabilir, içlerini doldurabilir, üstlerini çizebilir, geliştirip ilerletebilirsiniz.
Kitabın bize öncelikli öğüdü şu: Bir karar aşamasında önce bir durun ve düşünün. Kendinize şunu sorun: Önceliklerimi doğru saptadım mı? Tıpkı şirketler gibi. Şöyle düşünün, anne babanızın iyi kararlar vermenizi istemeleri gibi iş liderleri de şirketin her yerindeki orta seviye yöneticilerin ve çalışanların her gün, gözetime gerek duymadan doğru seçimleri yaptıklarından emin olmak isterler. Hiçbir şirket rakiplerin gerisinde kalmak üzere işe başlamaz. Bunlar, yıllar önce alınmış ve şirketi bu yola sokmuş olan masum kararlardır.
Bu kitapta neler bulacaksınız:
Kitapta bazı çok iyi bilenen ve bazıları da iyi bilinmeyen en iyi elli karar verme modelini inceleyebileceksiniz. Bu modellerin her biri çok sıkı bir şekilde incelenmiş ve tüm dünyada çeşitli kuruluşlarda denenmiş durumda. Yani hepsi zamanın testinden geçmiş.
Kitaptaki Onlarca Modelden Bir Örnek: Kavşak Modeli
Hepimiz hayatımızda bir noktada kendimizi bir kavşakta, “Peki şimdi nereye?” derken buluruz. Kavşak Modeli, San Francisco’daki danışmanlık şirketi The Grove tarafından üretilmiş olan Kişisel Pusula’dan esinlenmiştir ve hayatınızda gideceğiniz yönü belirlemede size yardımcı olur. Aşağıdaki sorular doğrultusunda modeli doldurun:
NEREDEN GELİYORSUNUZ?
Şimdi olduğunuz insan haline nasıl geldiniz? Hayatınızdaki temel kararlar, olaylar, engeller nelerdi ve hayatınızda sizi en çok kimler etkiledi? Eğitiminizi, evinizi, büyüdüğünüz yerleri düşünün. Ve size en önemli gelen anahtar kelimeleri not edin.
SİZİN İÇİN ASIL OLAN NE?
Aklınıza gelen ilk üç şeyi yazın. Detaylara inmeniz ya da belirli bir şey düşünmeniz gerekmez. Değerleriniz nelerdir? Neye inanırsınız? Hangi ilkeler sizin için önemlidir? Başarısız olduğunuzda geriye ne kalır?
HANGİ İNSANLAR SİZİN İÇİN ÖNEMLİ?
Burada, kararlarınızdan etkilenen insanların yanında düşüncelerine önem verdiğiniz ve kararlarınızı etkileyen insanları düşünmelisiniz. Ayrıca sevdiğiniz ve korktuğunuz insanları da düşünün.
SİZE ENGEL OLAN NE?
Hayatınızın hangi alanları sizin için gerçekten önemli olan şeyleri düşünmenize engel oluyor? Aklınızda hangi “son tarihler” var ve sizi engelleyen ne? Ne yapmanız gerekiyor ve bunu ne zaman yapmanız gerekiyor?
NEDEN KORKUYORSUNUZ?
Sizi tedirgin eden ve güçten düşmenize neden olan şeylerin, durumların ve insanların bir listesini yapın.
Notlarınıza bakın. Eksik olan ne? Hangi konular göze çarpıyor? Yazdığınız anahtar kelimeler sizin, nasıl bugünkü size dönüştüğünüzü özetleyebiliyor mu? Gerekiyorsa daha fazla anahtar kelime ve soru çıkarın. Şimdi önünüze uzanan yollara bir göz atın. Altı örnek veriyoruz. Her birini ayrı ayrı gözünüzde canlandırın.
- Beni çağıran yol: Her zaman neyi denemek isterdiniz?
- En çılgın hayallerimde düşlediğim yol (mümkün veya imkansız, önemli değil) Neyi düşlüyorsunuz?
- Bana en mantıklı gelen, düşüncelerine değer verdiğim insanların bana önerdiği yol.
- Gidilmemiş yol: Daha önce hiç düşünmediğiniz yol.
- Halihazırda yürüdüğünüz yol.
- Geri dönen yol: Bir zamanlar kendinizi güvende hissettiğiniz yere doğru giden yol.
Karar sizin.
Hayattaki bütün maceralar için geçerli olduğu gibi, karar vermek için de cesaret gerektiği doğrudur. Ve hayatın rüzgârlarında adımlarımızı yönlendirenin ne olduğunu aramaya başladığımız andan itibaren hayatımız da bir maceradır.