Piyasaları Okumak
Bu makaleyi paylaş
Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri
Gündelik hayatta sürekli karşımıza çıkan şu ifadelere aşina olmayanımız var mıdır?
- “Piyasalar güne tedirgin başladı.”
- “Hızlı bir yükselişin ardından piyasalar hız kesti.”
- “Piyasalar yaklaşan seçim öncesi gergin.”
- “Yatay bantta hareket eden piyasalar, yönünü arıyor.”
- “Piyasalardaki tedirgin bekleyiş sürüyor.”
Her gün televizyon ekranlarında, gazete başlıklarında, sosyal medyada kim bilir kaç kez karşılaşırız bu cümlelerle. İyi ama kimdir, nedir bu piyasa denen şey? Etten kemikten bir insan gibi güne tedirgin başlıyor, geriliyor, umutlanıyor, durup düşünüyor. Her gün iç içe yaşadığımız, bir şey alırken, satarken, kiralarken, geleceğimizi planlarken soluğunu daima ensemizde hissettiğimiz bu sistemin nasıl bir şey olduğunu, nasıl işlediğini öğrenmenin zamanı geldi diyorsanız, işe Piyasaları Okumak’la başlayabilirsiniz.
Kimdir Bu “Piyasa?”
Kitabın ilk bölümü Kimdir Bu “Piyasa?” başlığını taşıyor. Hakan Özerol “Piyasa nedir? Hiç düşündünüz mü?” diye sorarak başladığı bu bölümde piyasa kavramı, arz, talep, fiyat oluşumu gibi temel kavramları tanıtıyor. Piyasaların Ciğeri başlığını taşıyan ikinci bölümde ise, tüm finans sisteminin en temel iki unsuru olan faiz ve döviz kuru kavramları ve bunların birbirleriyle ilişkileri inceleniyor.
İyi Bir Yatırımcı Olmanın Şartları; Profesyoneller ve Amatörler
Sonraki bölümün başlığı Ey Yatırımcı! Bu bölümde iyi bir yatırımcı olabilmenin temel şartları sıralanıyor. Kendisini bilmeyen bir insanın iyi yatırım yapamayacağı vurgulanıyor. Yatırım Disiplinibaşlığını taşıyan dördüncü bölümde ise, profesyonel bir oyuncu ile bir amatör arasındaki en temel fark olarak kabul edilen “alım satım kuralları” ve birtakım yatırım teknikleri tanıtılıyor. Her türlü bilgiye sahip, yatırım için zamanı ve parası olan yatırımcıların dahi başarısız olmasının nedenlerinden biri olarak gösterilen alım satım (trading) teknikleri özetleniyor.
Temel Yatırım Araçlarının Özellikleri
Kitabın beşinci bölümünün adı Ya Şundadır Ya Bunda. Bu bölümde temel yatırım araçlarının özellikleri sıralanıyor. Yatırım araçlarının risk gruplandırması yapılarak hangi yatırımcının hangi durumda, hangi yatırım aracını tercih etmesinin daha doğru olacağı tartışılıyor. Piyasaları Okumakadlı sonraki bölüm adeta ikinci bir giriş niteliğinde. Bu bölümde kitabın sonraki bölümlerinde detaylı olarak incelenecek olan piyasa analiz yöntemleri kısaca tanıtılıyor.
Esas Oğlan Bankalar
Kitabın yedinci bölümünde banka bilançoları tanıtılıyor ve bu bilançolara bakarak bankaların geleceği ne şekilde okudukları (ya da umdukları) aktarılmaya çalışılıyor. Esas Oğlan Bankalar başlığını taşıyan bu bölümde, bankacılıkta aktif-pasif yönetimi kavramı kısaca tanıtılarak banka bilançolarının karşı karşıya oldukları riskler tartışılıyor. Sonraki bölüm ise bir bakıma Ekonomiye Bulaşmak: Makroekonomik Göstergeler ve Yorumlanması bölümüne hazırlık niteliğinde.
Geçmişe Bak Geleceği Oku
Ve İşte En Havalısı! başlıklı dokuzuncu bölüm fiyatların analizi üzerine kurulan teknik analizi izah etmeyi amaçlıyor. Bu bölüm, geçmişteki fiyat hareketleri ve işlem hacmini dikkate alarak gelecekteki fiyatları tahmin etmeyi amaçlayan Dow Teorisi etrafında gelişiyor. Kitabın onuncu bölümünü oluşturan Ekonomiye Bulaşmak, kitabın belki de en teorik kısmı. Bu bölümde, makroekonomik göstergelerin en kolay biçimde yorumlanması hedefleniyor. Göstergeler, ekonominin reel ve parasal kısmını inceleyenler olarak iki başlık altında toplanıyor; ağırlıklı olarak reel kısım içinde önde gelen göstergelerin nasıl yorumlanması gerektiği tartışılıyor. Sonraki bölüm Teker Teker Gelin! ise, TCMB’nin piyasaları ne şekilde etkilediği üzerinde duruyor. TCMB’nin doğrudan ya da dolaylı müdahalelerinin piyasaları hangi yön ve şiddette etkileyeceği inceleniyor.
Bu kitap kimler için?
Piyasaları Okumak, okuyucuya finansal piyasaları anlama ve bu piyasalarda geleceği okuma becerisi edinmeleri için gerekebilecek temel bilgileri kazandırmayı hedefleyen, üstelik bunu kolay bir dille yapan bir eser. Kitap özellikle yatırım yapmak isteyen ama piyasaları yeterince iyi “okuyamadığını” düşünenler için son derece ideal bir başlangıç.
Yazar Hakkında
Hakan Özerol Ankara’da doğdu. Ankara Anadolu Lisesi’ni bitirdi. ODTÜ’den mühendislik ve MBA derecelerini aldıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi’nde Davranışsal Finans üzerine doktora yaptı. İş hayatına Enerji Bakanlığı’nda Fizibilite Mühendisi olarak başladı. Ardından Ata Yatırım’da Finansal Piyasalar Uzmanı olarak görev yaptı. Daha sonra değişik şirketlerde Finansman Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü. Çeşitli dönemlerde Atılım ve İstanbul Ticaret Üniversitelerinde yarı zamanlı dersler verdi. 1997 yılından bu yana başta finans kesimi olmak üzere farklı sektörlere eğitim ve danışmanlık veren yazarın yayımlanmış 8 kitabı ve çeşitli makaleleri var.