Bu yazıyı paylaş
Gelişim için yönelebileceğimiz birden fazla yol var. “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” derler ya tam da bu sözde belirtildiği gibi başarılı olmak ve bugünkü halimizden daha iyi bir ben’e yolculuk edebilmek için, karakterimize ve kişiliğimize uygun onlarca yol seçebiliriz. Fakat, gelişimi durdurmak ve hatta geriye gidebilmek tek bir yolla mümkün: Kurban psikolojisine girmek.
Özellikle sosyal medya devrimi şunu çok daha berrak bir şekilde görebilmemize fırsat tanıdı: Ne kadar çok “bize haksızlık ettiler, oysa biz her şeyi hak ediyoruz” içeriği üretirseniz o kadar çok etkileşim alıyorsunuz. Hal böyleyken gelin biz bu psikolojiye girmeden “bize verilmeyenlere” değil de “bizim alabileceklerimize” odaklanalım.
Optimist yayınlarından çıkan Kendinizi Yönetmek tam da amacımıza denk düşen bir eser. Çünkü içerisindeki makalelerin hepsi; bilinçli, tutarlı kişilerin kendilerini yaratmalarına, hedeflerine ulaşmalarına katkı sunacak içgörüler ve stratejilerle dolu.
1-) Geribildirim!
Kitaptaki makalelerin ortak zemini geribildirim üzerine olmalarından ileri geliyor. Girişteki kurban psikolojisi kavramına da bu yüzden dikkat çekildi. Oldukça farklı alanlardan, iş yapış biçimleri ve eğitim tarzları birbirlerinden çok farklı uzmanların bile merkeze koyduğu ve merdivenin ilk basamağı olarak gördüğü şey: geribildirim yoksa ilerleme de yok!
Nereye ait olduğumuzu bilmemiz için güçlerimizin farkına varmamız gerekiyor. Güçlerinizi ortaya çıkarmanızın tek yolu, geribildirim analizidir.
Sayfa 8
2-) Dayanıklılık
Teknoloji, yaşamlarımızı ivmelenen bir hızla etkiledikçe yaşam yolculuğumuzdaki belirsizlikler ve durgunluk dönemleri de giderek artıyor. Bırakın aynı işyerinde onlarca yıl çalışmayı artık aynı sektörde bir on yıl çalışmak bile lüks haline geldi. Dünyanın büyük bir köy gibi birbirine bu kadar bağımlı olması da adını bile bilmediğimiz bir yerdeki krizin bizleri de etkilemesine sebep olmaya başladı. Tüm bunları göz önünde bulundurunca iş hayatında son birkaç yılda iyice öne çıkan “dayanıklılık” kavramı kişisel alet çantamızın olmazsa olmazı haline geldi.
Diane L. Coutu, “Dayanıklılığın Bileşenleri” adlı makalesinde bu süper gücü elde edebilmemiz için neler yapmamız gerektiğini oldukça duru bir şekilde açıklıyor:
Dayanıklılık sahibi insanların üç özelliği vardır: gerçekliği kabullenme kararlılığı; yaşamın anlamlı olduğuna dair çoğu zaman sağlam değerlere dayalı derin bir inanç; ve gizemli bir doğaçlama yeteneği.
Sayfa 55
3-) Zamanı Yönetebilmek
Meşgul olma alışkanlığını yenmek için yöneticilerin, vazgeçilmez olma yönündeki psikolojik arzunun üstesinden gelmesi gerekir.
Sayfa 143
Belki yukarıdaki tanıma uyan; meşgul oldukça kendisini değerli ve kıymetli hisseden ve bu sebeple zamanını yönetemeyen birisiniz… Belki de zamanı yönetememe eksikliğiniz çok daha farklı bir nedenden kaynaklanıyor. Sebep ne olursa olsun -ki hız çağında olduğumuzu anımsarsak yüzlerce sebep bulmak hiç de zor değil- sonuç aynı: hepimizin yetersiz zamandan şikayetçiyiz.
Stewart D. Friedman; modern insanın belki de en derin dipsiz kuyusuna iniyor: “Aynı anda işime, kendime, aileme ve çevreme yeterli zamanı ayırabilmek için ne yapmalıyım?”
Hayatın sıfır toplamlı bir oyun olmadığının altını çizen Friedman, kendi yöntemi olan “Toplam Liderlik” stratejisiyle tüm alanları birbirine bağlayarak zamanımızı oldukça verimli kullanabilmemizin yolunu gösteriyor. Sorduğu sorular ve tanımladığı aşamalı liderlik modeli üzerinden kişisel olarak kendi deneylerinizi yapabilir, sizin için en optimal takvimi oluşturabilirsiniz:
Bazı deneyler yalnızca bir alanı doğrudan etkilerken diğer alanlarda dolaylı faydalara sahip olabilir. Sözgelimi haftada üç sabah egzersiz yapmak için zaman ayırmak sağlığınızı doğrudan iyileştirir fakat dolaylı olarak işiniz için size bir enerji verebilir ve öz saygınızı artırabilir, karşılık olarak bunlar da sizi daha iyi bir baba ve arkadaş yapar.
Sayfa 122
Öne Çıkanlar
- Günümüzde şirketler, bilgi işçilerinin kariyerlerini yönetmiyorlar. Bu nedenle hepimiz kendi CEO’muz olmak zorundayız.
- Kimin başarılı, kimin başarısız olacağını eğitimden, deneyimden, yetişmeden daha fazla belirleyen şey kişinin dayanıklılık düzeyidir.
- İnsanlar neye tahammül edemediklerini tarif ederken farkında olmadan neyi temsil ettiklerini açığa vururlar.
- Bahis küçük olunca, inovasyonu engelleyen başarısızlık korkusunun üstesinden gelmek çok daha kolay olur.
- İnsanlar ikiyüzlülüklerinin farkına vardığında değişmeleri daha olasıdır.
- Gerçek şu ki 15 tane önceliğe sahip olmak hiç önceliğe sahip olmamakla aynı şeydir. Yöneticiler vizyonlarını, astlarının anlayıp ona göre davranabilecekleri yönetilebilir bir sayıda önceliğe çevirme sorumluluğuna sahiptir.
Daha kapsamlı bir okuma için Kendinizi Yönetmek kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: