İki Teker Bir Kariyer
Bu makaleyi paylaş
Siz de bazen hayatınızın ve kariyerinizin ritmini kaybetmiş gibi hissediyor musunuz? Yanıtınız evetse Kenan Cavnar’a kulak vermenizi tavsiye ederiz. Cavnar 2014 yılında yaşadığı bir sağlık probleminin ardından hem hayat hem de kariyer ritmini yeniden yakalayacağına dair kendine söz verir. Ama bunun için ilaçlardan daha fazlasına ihtiyacı olduğunu düşünür: Kaybettiği ritmi bisikletle yakalamaya karar verir. Biraz da zorunlu olarak başladığı bu spor, gün geçtikçe bir tutkuya dönüşür. Ardından iş hayatında elde ettiği deneyimleri, bisikletin öğretileriyle harmanlayacağı bir kitap yazma kararı alır. Ve ortaya İki Teker Bir Kariyer çıkar.
Bazen bir şeylerin yoluna girmesi için bazı şeylerin raydan çıkması gerekir
Kenan Cavnar, Cyclist Türkiye’de yayımlanan bir söyleşide kitabı hakkında şunları söylüyor:
“Okuyucular bu kitapta benim dönüşüm hikâyemi değil, kendi hayatlarının dönüşümünü, kariyer yolculuklarında yola nasıl tutunacaklarını ve böylelikle kariyerlerini nasıl daha anlamlı hale getirebileceklerinin cevaplarını bulacaklar.”
“Kitabın mottosu: Düşün, Karar Ver, Hareket Geç, Yola Tutun; eğer öyle yapmasaydım, hayatın bana biçtiği kaderi kabul etmiş olacaktım. 2014 yılında yaşadığım sağlık problemi nedeniyle hayat boyu tansiyon ilacı kullanmak zorunda kalmıştım ve bununla birlikte hayatımda ve kariyerimde ritmimi kaybetmiştim. Hayatta bazen bir şeylerin yoluna girmesi için bazı şeylerin raydan çıkması gerekiyor.”
Ne hakkında?
İki Teker Bir Kariyer önce kariyer kaygısıyla nasıl başa çıkılabileceğinize, iş hayatında doğru başlangıç kriterlerinin ne olduğuna ve geleceğinizi nasıl planlamanız gerektiğine odaklanıyor. Ardından kariyer yolculuğunda sizleri nelerin beklediğine, teknik bilgilerin önemine ve kariyer yolculuğunuzu nasıl daha keyifli ve verimli hâle getirebileceğinize eğiliyor. Daha sonra ise kariyerinizde benzer roller üstlenenlere kıyasla ne kadar iş çıktısı üretmeniz gerektiğini anlatıyor.
Yazara göre bir bisiklet yarışçısı üç kavramın dengesini yakaladığında yarışı başarılı bir şekilde bitirebiliyor: Kadans, ritim ve atak. Peki, bu kavramların dengesinden ve gücünden iş kariyerimizde de yararlanabilir miyiz? Bu sorunun yanıtını İki Teker Bir Kariyer’de bulacaksınız.
Kariyer yolculuğuna çıkarken
Yazar, kariyer yolculuğunuzda motivasyonunuzu hareket geçirmeyen hedeflerden uzak durmaya özen göstermenizi öğütlüyor. Bunun için amacınızla ilgili hedeflerinizi belirlemeniz ve ardından başarı veya başarısızlığınızı belirlemek için hedeflerinizi düzenli olarak ölçmeniz gerektiğini ekliyor.
Cavnar, kariyer hedefi olanların mezun olduktan sonra çalışmak istedikleri sektörde ne gibi değişimler beklendiğini bilmeleri gerektiğini söylüyor. Ayrıca onlara iş yapma şekillerinin kariyer planlarına nasıl etki edeceği konusunda fikir sahibi olmalarını tavsiye ediyor. Bu nedenle insanların kendilerine şu soruları sormalarını önemli görüyor:
- Hangi şirketler kariyer beklentimi karşılayacak?
- Kariyer planımı etkileyecek hangi teknolojik gelişmeler olacak?
- Hangi yetenekler ve hangi konulardaki uzmanlıklar ön plana çıkacak?
- Hangi zamanda, ne kadar para kazanmak istiyorum?
- Gelecekteki finansal beklentilerim neler?
- Çalışma ortam ve şartlarındaki değişimin/beklentilerin işim ve motivasyonum üzerinde nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorum?
- Gelecekte eğitim anlayışı/sistemi nasıl olacak?
- İleride nasıl bir hayat ve sosyal statü istiyorum?
Bu kitabı kimler okumalı?
Kenan Cavnar aynı söyleşide “şu sorulardan herhangi birine cevap arıyorsanız İki Teker Bir Kariyer’i okuyabilirsiniz,” diyor:
- Mezun olduktan sonra istediğiniz işi nasıl bulabilirsiniz?
- İş hayatında başarılı olmak için hangi özelliklere sahip olmalısınız?
- Hangi unsurları bir araya getirerek kariyerinizdeki gizemi keşfedebilirsiniz?
- Yeni terfi aldığınızda, yeni yönetici olduğunuzda, zorlu bir projeye atandığınızda veya farklı bir şirkette işe başladığınızda hangi sorunlar sizi bekliyor?
- Kariyer pelotonunda nerde olmak istersiniz?
- Konfor Alanından çıkmak için ne zaman vitesi artırmanız gerekir?
- Takım çalışmasında sarı mayonun önemi? Sarı mayoyu kazanmasak da olur mu?