Bu yazıyı paylaş
“Zaman, içinde fırsatın bulunduğu şeydir; fırsat da, içinde çok fazla zamanın bulunmadığı şeydir.”
Hipokrat
1) Birden Fazla İşle Uğraşmak
İnsan beyni iki işi birden yapmak için pek uygun değildir. İşleri aynı anda yapmak istediğinde beyin bu işlerin arasında gidip gelirken işler yavaşlar ve verimin düşer. İşler gelişigüzel tamamlanmış olur. Eğer yapacağın işler için ayrı zamanlar ayırırsan daha az hata yapar ve istediğin sonuçları elde edebilirsin.
2) E-Posta Okumak
Gelen e-postaları okumak oldukça zaman alan bir iştir. Bu işi yapmak için kendine belirli zaman aralıkları ayır. Örneğin; sabah işe e-postaları okuyarak başla ve bütün gününü e-posta okumak için harcama. Böylece gün içerisindeki önemli işlerin yapmak için gereken vakit sana kalacak ve e-postalar dikkatini dağıtmayacaktır.
3) Sosyal Medyayı Gerekenden Fazla Kullanmak
Kişisel amaçlar için kullanıldığında sosyal medya büyük bir konsantrasyon bozukluğuna neden olur. Sosyal medya doğru şekilde kullanıldığında işler için oldukça faydalı olacaktır. Ancak gereksiz araştırmalara takılıp kalmak senin için zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır. Sosyal medya kullanımının sana sağlayacağı yararları öğrenerek o konuya odaklanman senin için çok daha yararlı olacaktır.
4) Düzensiz Çalışma Ortamları
Çalışma masanın üzeri kâğıt yığınları ve gelişigüzel alınmış notlarla mı dolu? Bilgisayarındaki dosyaların yerleri karışmış ve birçok gereksiz dosya mı var? Bu düzensizlik nedeniyle aradığın şeyleri bulmak için oldukça zaman harcarsın. O halde çalışma alanını düzenlemenin vakti gelmiş demektir. Çalışma ortamındaki düzen sayesinde aradığın her şeyi kısa sürede bulup işlerini hızlı bir şekilde bitirebileceksin.
5) Mola Sürelerinin Fazla Olması
İş yerinde öğleden sonra üzerine bir ağırlık çöker ve canlanmak için çözümler ararsın. Bu bir kahve ya da ufak bir atıştırmalık olabilir. Ancak verilen molanın süresi uzaması, işe döndüğünde odaklanma sorunu yaşamana neden olacak ve sana zaman kaybettirecektir. Kafanı dağıtmak için ara vermeye ihtiyacın olduğunda kısa bir yürüyüşe çıkarak zihnini boşaltabilir ve işine odaklanabilirsin.
6) Motive Olmak İçin Bir Amaca Sahip Olmamak
Eğer gelecek ile ilgili bir planın ve amacın yoksa zamanını boşa harcamış olursun. Motive olmanı sağlamak için seni cesaretlendirecek bir nedenin yoksa işleri zamanında bitiremez, zaman kaybedersin. Başarılı olabilmek için kararlılık ve irade sahibi olunmalıdır.
Hakan Yıldız
(www.girisimcigazetesi.com’dan alınmıştır)