Bu yazıyı paylaş
Blockchain Teknolojisi Nedir?
Blockchain, internette bulunan bir ağ üzerinden toplanan bilgilerin veya verilerin kamuya açık bir defteri olarak nitelendirilebilir. Blockchain’in çığır açan potansiyeli ise kendisine verilen bu verilerin veya bilgilerin kaydedilişine dair kullandığı teknolojidir. Blockchain’in temelinde, adından da anlaşıldığı üzere zincirleme reaksiyona bağlı bir çalışma sistemi bulunmaktadır. Türkçe karşılığı “Blokzinciri” olarak belirtilen bu teknoloji, şifreli olan bir veriyi zincir halkaları gibi birbirine bağlayarak, onun değiştirilemez bloklar hâlinde nesnel ve dinamik bir düzende statik olarak iç erişimde birleşmesine dayanır.
Blokzinciri Teknolojisinin Yaratıcısı Kimdir?
Blokzinciri teknolojisinin kaydedilen paylaşılmış ilk sözü, 2008 yılında gizemli bir kurucu veya bitcoin’i oluşturanlar tarafından sadece Satoshi Nakamoto olarak bilinen bir belgede ya da tanıtım belgesinde yer aldı. Bu inkâr edilemez derecede parlak kodlayıcının gerçek kimliğine dair spekülasyonlar bugüne kadar devam etti. Nakamoto, 5 Nisan 1975’te doğan ve Japonya’da yaşayan bir erkeğin ilk yazışmalarda ortada olduğunu iddia ediyor. Ancak bitcoin’i İngilizce olarak belgeleme kararından ve bu dildeki ustalığından ötürü blokzinciri topluluğundaki genel inanç, Nakamoto’nun Japon olmayan, Avrupa veya Kuzey Amerika kökenli biri olduğu yönündedir.
Blokzinciri Teknolojisi Güvenli midir?
Evet, blokzinciri güvenli bir matematiğe ve algoritmaya bağlıdır. Çok güçlü şifreleme yöntemleri kullanır. Şifreleme, bireylerin bir adrese sahip olup kripto varlık vermek adına kamu ve özel anahtarların bir kombinasyonu ile onunla ilişkili şekilde hareket etmesini sağlar. Rastgele sayılar ve harfin kombinasyonlarından oluşan bu adres veya kimlik, kişinin tüm gücünü elinde tutmasını mümkün kılar.
Adresler doğrudan kullanıcıların kimlikleriyle ilişkilendirilmediği ve aynı zamanda uzlaşma ya da çözümleme için çok daha zor olduğundan çalıntı kimliği çözülür ve asla bir adres diğer bir kişinin kontrolüne verilmez. Sadece özel anahtar sahipleri adresin kontrolüne sahip olabilir. Özel anahtarlar, oldukça uzun olduğundan daha da güvenlidir. Böylelikle blokzinciri, zayıf ve kolay anlaşılır şifrelere ve çevrim içi kimliklere olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı için bireysel kullanıcıya daha fazla güvenlik sunar.
Blokzinciri Hesap Güvenliği İçin Neler Yapmalıyım?
• Çevrim içi etkinliğinizi şifrelemek ve gizlemek için bir VPN kullanın.
• Kullanabileceğiniz her yerde iki faktörlü yetkilendirmeyi (2FA) kullanın, her zaman bir SMS seçeneğini kullanmak yerine 2FA uygulamasını indirin.
• Her hesap için farklı bir şifre kullanın.
• Sayılar, semboller ve farklı durumlar dâhil olmak üzere güçlü, karmaşık şifreler kullanın.
• Bir şifre yöneticisi kullanın. Bu, önceki iki noktayı daha kolay hâle getirir.
Daha kapsamlı bir okuma için Blokzinciri Teknolojisi kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: