Bir Şeyler Yapmam Gerek Diyorsanız
Bu makaleyi paylaş
Tek tek insanlar, çiftler, ekipler, kuruluşlar, topluluklar ve ülkeler nasıl değişir? Yanıtların bir kısmı Değişim kitabında.
Geçmiş ölmüş, gelecek daha doğmamış, şimdi de devam etmeyecek. O halde bizler nasıl olur da artık var olmayan ve henüz var olmamış iki şey arasında varlık gösterebiliriz?
Yanıt değişimde gizli. Yani kanımızda sinsi sinsi akan “bir şey yapmam gerek” hissinde. Kocaman ve anlaşılmaz olanlar kadar, küçük ama aniden olanlar veya yavaş yavaş gelip hayatımızın orta yerine oturan değişimlerde. Önemsiz boyutlardaki değişimler, karmaşık değişimler, bizzat başardığımız değişimler, deli gibi korktuğumuz değişimler, travmatik değişimler. Tıpkı bir rodeo atı gibi üzerindeki sürücüleri sık sık yere savuran değişimler.
Değişim hakkında düşünürken aslında belirsizlik, sorgulama, cevabı olmayan sorular, kontrol kaybı, bilinmezlik ve kuşkuyla da haşır neşir oluyoruz. Belki de bu yüzden hepimiz içimizi rahatlatacak doğrular edinme ve hazır cevaplar arayışındayız. İçi inançlarımızla dolu bir kutuda, rahat ama hapsolmuş, korunmada ama kaskatı yaşamaya devam ediyoruz. Ve çoğu zaman zor ve yorucu olan hayat bizden koşmamızı ve onun ritmine ayak uydurmak için değişmemizi istediğinde, bu ağır kutuyu taşıyarak istediğini yerine getirmeye çalışıyoruz.
Peki tek tek insanlar, çiftler, ekipler, kuruluşlar, topluluklar ve ülkeler nasıl değişir? Sadece davranış değişimini algılamayın. Hayallerimizi, bakış açımızı, olayları ele alış tarzımızı veya belirli durumlarda nasıl hissettiğimizi de düşünün.
Bildiğiniz kitapları unutun
Değişim Kitabı dünyayı modellerle anlamanız için bakış açınızı değiştirecek bilimsel bir alet çantası niteliğinde. Her bir modeli, gözünüzde canlandırdığınız dünyayı ölçebileceğiniz, bir şeyleri söküp yeniden takmaya yarayan mezura, tornavida, çekiç, matkap, terazi gibi kullanabilirsiniz. Değişim hakkında bir şeyler okumak deyince aklınıza gelecek tarzda kitapları unutun. Değişim Kitabı, karmaşık bir dünyayı şaşırtıcı derecede basit şekilde açıklayan, uzman tavsiyelerini ve çoğu zaman karmaşık teorileri harika bir dille aktarıveren elli basit ve etkili model sunuyor.
Kendi değişim kabiliyetlerinize dair inanç sistemlerini değiştirmişti. Neleri başarabileceklerine yönelik inançlarını değiştirmişti
- Neden sezgilerimize güvenmememiz gerekir?
- Uzaylılara gezegenimizi nasıl açıklarız?
- Ebeveynler aslında neden önemsizdir?
- Neden bazı insanlar sadakatsiz?
- Hz. İsa nasıl yatırım yapardı?
- Dünyayı kim yönetiyor?
- Ekip içindeki kişiler birbirlerini nasıl yavaşlatır?
- Küçükler neden büyükleri geçer?
Cevapsız sorularla nasıl baş ederiz? - Dünyayı üç kısa çizgiyle nasıl açıklarız?
Değişim arzusu tutkunun ürünüdür. Statükodan hoşnut olmamanın ve cesaretin leziz meyvesidir. Macar deneme yazarı György Konrád’ın bir zamanlar söylediği gibi, “Cesaret sadece küçük adımların birikimidir.”
Bu kitabın sizin yolculuğunuzu tamamlayacak adımlarınızdan biri olması dileğiyle.