Bu yazıyı paylaş
Concorde Yanılımı Teorisi / Vazgeçmek ve Vazgeçememek
Hayatınızda vazgeçmeyi istediğiniz, vazgeçmeniz gerektiğine inandığınız ama bunlara rağmen vazgeçmediğiniz anlar oldu mu?
Bazı yaşanmışlıklarımız vardır, vazgeçseydim eğer çok daha farklı olabilirdi dersiniz. Diğer yola geçmeye cesaret edebilseydimler, emeğimi çöpe atmak istemedimler, o kadar yıldan sonra yapamadımlar şeklinde bazı cümleler dolanır zihinlerinizde. Vazgeçmeniz gereken ama vazgeçemediğiniz, bırakamadığınız durumlar için ortaya atılmış bir teori Concorde Yanılımı Teorisi.
Kişi gözünü geleceğe çevirmektense geçmişte ödediği bedellere takılı takılmış durumdadır ve bırakması, vazgeçmesi gerektiği halde umutvar kalmayı ve devam etmeyi seçiyordur. Gelecekte olacaklara değil geçmişte yapılanlara bağlı kalınan bir durumun içerisindedir kişi.
Karar verme sürecinde kaybetme korkusu olarak kendini gösterir.
CONCORDE TEORİSİNİN İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Teorinin ismi Concorde isimli supersonic uçaktan geliyor. Concorde’un üretilmesi için 7 yıl boyunca çaba harcayan proje yetkililerinin geçmişteki çabalarını kaybetmemek için başarısız buldukları uçağı kullanıma sunması gibi bizler de günlük hayatta sırf geçmiş yatırımlarımızı düşünerek başladığımız işi yarım bırakmaz, bize zarar verecek olsa dahi devam ettiririz.
Nihayetinde olumsuz gidişat devam eder ve yine olumsuz sonuçlanır.
Concorde Yanılımı Teorisi ile ilgili instagram gönderimize tıklayarak ulaşabilirsiniz
Daha prototip aşamasında vazgeçilmesi faydalı olacak projeden, çok emek, zaman ve para harcandığı için kimse vazgeçmek istememiş. 2000 yılı Temmuz ayında bir Concorde kazası ile 114 kişi hayatını kaybettikten sonra uçak 2003 yılında tamamen kullanımdan kaldırılmış. Vazgeçememenin sebep olduğu yıkımı görüyor musunuz? Bunu yapan insanlar deneyimli, bilgili ve durumun farkında oldukları halde bu yanılsamaya düşmüş kişiler. Aynı duruma düşmemek için aslında gözümüzü kendi üzerimizde dört açmalıyız.
Concorde yanılgısı mutluluğa, ilerlemeye, yeniliğe ve değişime engel olan bir yanılgı. Farkına varması güç, farkına vardıktan sonra değişime doğru aksiyon alması da yine kolay değil.
Çok emek, zaman ve para vermiş olmak gibi sebeplerle size zarar veren bir şeyi bırakmıyorsanız siz de bu yanılsamanın içindesiniz demektir. Bir diğer deyimle kaybeden olmamak için kaybediyorsunuz aslında.
Gerçekçi olmayan umut beklentisi de en az umutsuzluk kadar tehlikeli bir durum. Seth Godin ‘’Dip’’ kitabında tam da bu konuya değiniyor. Kitabın alt başlığı Vazgeçmeyi ve Vazgeçmemeyi Öğreten Küçük Bir Kitap.. Vazgeçebilmekle ya da vazgeçmemekle ilgili okuma yapmak istiyorsanız tavsiye ederiz.
Concorde Yanılımı Teorisi hakkında Seth Godin’in o sözü
Godin’e göre; çok erken pes ettiysek de başarısız olmuşuzdur. Bırakma cesareti gösteremediğimiz görevlerle paramparça olduysak da başarısız olmuşuzdur.
Paramparça olana kadar devam etmektense durup bir düşünmeli, içinde bulunduğunuz süreci analiz etmeli ve değişiklik gerekip gerekmediğini nesnel bir gözle incelemelisiniz.
Konuyla ilgili yazılarımızdan birini okumak isterseniz : Dikiz Aynasına Bakarak İleri Gİtmek
Konu ile ilgili benzer farklı içerikler ve yorumlamalar :
Martı Dergisi : https://www.martidergisi.com/concorde-yanilgisi-ve-iliskiler/
Matematiksel.org : Concorde Yanılımı ve Parayı Batırma Teorisi Nedir?