Bu yazıyı paylaş
Günümüzde iş hayatı oldukça yoğun ve dinamik bir yapıya sahip. Bu nedenle, zaman yönetimi yeteneğinin iş hayatındaki önemi giderek artıyor. Fakat, zaman yönetimi üzerine yapılan çalışmalarda sıklıkla atlanılan bir husus var ki bunun ıskalamamak sağlıklı bir yapı kurmak açısından oldukça kıymetli:
Zaman yönetimi, sadece bir yönetim tekniği değil, aynı zamanda bir yaşam tarzıdır.
İş hayatında başarılı olmak, kaotik bir çağda kaybolmadan kendi yolunda yürümek, odaklanmanın gücünü işlerinde kullanmak isteyen kişilerin zaman yönetimi ile ilgili birçok prensibi öğrenmesi ve onları hayatlarında uygulaması gerekiyor. Peki, zaman yönetimi prensipleri nelerdir?
Planlama
İş hayatında zaman yönetimi konusunda başarılı olan birçok kişi, günün erken saatlerinde planlama yapmanın önemini vurgulamaktadır. Yani, güne ne yapacağınıza dair bir planla başlarsanız, gün içinde yapacağınız işlerin daha verimli bir şekilde tamamlanması mümkün olacaktır ki bu da “kaybolmadan” “kesintiye uğramadan” hedeflerinize ulaşabilmek demek.
Önceliklendirme
Bir diğer önemli prensip, öncelikleri belirlemektir. İş hayatında hemen her şeyin “acil” olduğu yanılgısından kurtulabilmek, önceliklendirme açısından yapabileceğiniz en verimli davranış olacaktır. Günlük işleriniz arasında öncelikli olanları belirleyerek, zamanınızı bu işlere ayırmanız, işlerinizi daha verimli bir şekilde tamamlamanız ve daha fazla iş yapma imkanına sahip olmanız anlamına gelir.
Teknolojiyi İş Süreçlerine Dahil Etme
Zaman yönetiminde başarılı, iş-hayat dengesini kurabilmiş kişilerin, zamanlarını doğru bir şekilde kullanmak için teknolojiden de faydalandıklarını görmekteyiz. Örneğin, birçok kişi işlerini takip etmek için to-do list (yapılacaklar listesi) benzeri uygulamaları kullanmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde, yapılacak işlerinizi kolayca takip edebilir ve öncelikleri belirleyebilirsiniz. Teknoloji ve zaman yönetimi kavramlarını kullanmışken bu iki ismi anmadan geçmek yanlışlık olur:
Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un zaman yönetiminde oldukça başarılı bir iş insanı olduğu hepimizin malumu. Bezos, her gününü 6 dakikalık toplantılarla planlayıp ve bu planlara göre hareket ediyor. Bu sayede, gün içinde yapılacak işlerin daha verimli bir şekilde tamamlanması sağlıyor.
Bir diğer örnek ise Elon Musk. Musk, zaman yönetimi konusunda “takıntılı” seviyede titiz. Günlerini 5 dakikalık zaman dilimlerine ayırıp tüm iş akışını bu dilimler üzerinden yönetiyor.
Zaman yönetimi, sadece iş hayatında değil, kişisel hayatlarımızda da oldukça önemli. Öyle ki kişisel yaşamlarımızda kötü bir zaman yönetimi sebebiyle yaşadığımız dağınıklık ve tatminsizlik hali mutlaka iş hayatımızı da etkileyecektir. İş-hayat dengesini sağlıklı bir şekilde kurabilmenin büyük önem arz ettiği günümüzde, zaman yönetimi stratejilerini doğru bir şekilde kurgulayıp uygulayabilenler kuşkusuz verimli bir yaşam için de büyük bir adım atmış olacaklar.