Bu yazıyı paylaş
İş hayatı, kişisel yaşamlarımızla öyle bir iç içe geçti ki; iyi bir insan olmakla, kariyer basamaklarında hızlıca yükselmek için gerekli nitelik ve yetenekler birebir örtüşmeye başladı: Empatik yetenekleri olan, dinlemeyi bilen, hitabet yeteneğine sahip, anlayışlı, kibirden uzak, kültür sermayesi bulunan, duygusal zekası güçlü… Oysa onlarca yıldır izlediğimiz bilim kurgu filmleri, okuduğumuz gelecek tasvirinde bulunan romanlar bizlere çok farklı bir dünya öngörüsünde bulunuyordu: Tüm işlerin makineler tarafından yürütüldüğü, “tek tuşla” tüm sorumluluklarımızdan kurtulabileceğimiz bir anlatı.
Eğitim sistemlerimizi tasarlayanların bilim kurgu metinlerine meraklı olduğunu pek sanmıyorum fakat nedense eğitim sistemimizde bu anlatı üzerine kurulmuş gibi. Empati, iletişim, birlikte çalışma kültürü, insanlar arasında rahatça konuşabilmek/sunum yapabilmek, belki de en önemlisi sohbet edebilmek, bu yeteneklerin hiçbiri ne lisede ne de üniversitede bizlere öğretilmiyor. Oysa tüm bu insani yetenekler, Optimist Kitap tarafından yayınlanan Empati kitabında da görüldüğü gibi bizler için o kadar kıymetli ki işte birkaç örnek:
- Dünyanın en büyük şirketleri ürün yönetimlerinde dışsal ya da içsel odaklanmadan daha çok insanlara yönelik empatik odaklanma modeline geçiyor.
- Blackboard tarafından satın alınan MyEdu eğitim yazılımı, öğrencilerin ve iş veren minimum kayıp maksimum verimle bir araya gelmelerini sağladığı yazılımı için empatik süreçler tasarlıyor.
- Facebook, kullanıcı verilerini korurken empatiden yararlanıyor. Platforma entegre ettiği güvenlik sistemlerini kullanıcıları telaşlandırmadan nasıl ve ne şekilde yayına alacağını ve bu önemlerin neleri içermesi gerektiğini empatik iletişim üzerinden yapılandırıyor.
- Toplantıları sıkıcılıktan kurtarmak ve daha da verimli hale getirmek, çalışanların kendilerini daha mutlu ve üretken hissetmeleri, sürdürülebilir yapılar inşaa etmek, kurumsal krizleri önlemek… gibi birçok alanda empatinin gücü kullanılıyor.
Empati kitabı, Empati nedir sorusundan başlayıp Dalay Lama’nın duygusal zeka konusundaki önerilerine kadar geniş bir yelpazede nokta atışı iç görüler içeriyor. Daha kapsamlı bir okuma için Empati kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz:
Öne Çıkanlar
- Şefkat ve ilgi; her şeyden önce çalışanın sadakat ve güven duygusunu güçlendiriyor.
- Çalışanın, yöneticisine güveni arttıkça performansı da yükselmektedir.
- Korku, endişe ve güvensizliğin egemen olduğu bir ortam yaratırsanız insanların elini kolunu bağlarsınız. İçlerine kapanırlar.
- En iyi dinleyici, sürekli soru sorarak zihin açan kişidir.
- Araştırmalarımızdan elde ettiğimiz bu sonuçlara baktığımızda zor bir deneyim yaşayanların, kendilerine benzer türde bir şey yaşayanlara karşı neredeyse cezalandırıcı bir tutum içine girdiğini görüyoruz.
- Empati, tasarım ve inovasyonun tam kalbinde yer alıyor. Ayrıcı önemli bir liderlik becerisi olarak da görülüyor.
- Empati duygusu aşırı güçlü olanlar kendilerine acı çektirebilir.