Bu yazıyı paylaş
“Dikkat ekonomisi” diye bir kavramı daha önce duymuş muydunuz? Nobel İktisat Ödüllü Herbert Simon, bilgideki hızlı artışın dikkat konusunda kıtlığa yol açtığını vurguluyor ve bunu da “dikkat ekonomisi” olarak tanımlıyor.
Bilgi, onu alıp kullananların dikkatini tüketen bir şeydir ve bu da bilgi zenginliğinin dikkat yoksulluğuna yol açması sonucunu doğurur.
Herbert Simon
Bitmek tükenmeksizin yaşadığımınız bu bilgi/bildirim bombardımanında odaklanmak bir süper güç haline gelmiş durumda. Optimist Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan HBR Duygusal Zekâ Serisi’nden Odaklanma kitabı da tam olarak bu süper gücü nasıl elde edebiliriz konusuna eğiliyor:
- Açık farkındalık nedir?
- Marshmallow testi bize tam olarak ne anlatıyor?
- Canınız çalışmak istemediği halde nasıl çalışabilirsiniz?
- Odaklanma üzerine okuduklarınız işe yaramıyorsa ne yapabilirsiniz?
- Aşırı odaklanmak da iyi bir şey mi?
Öne Çıkanlar
- İstatistiklere göre bir çocuğun finansal başarısında en büyük etken; IQ düzeyi, bulunduğu sosyal sınıf ya da ailesinin durumu değil oto kontrol yeteneğidir.
- Düzenli uyku odaklanmanlayla yeteneğiyle doğrudan bağlantılıdır. Uyku yoksunluğu odaklanma becerimizi zarar verir; bilgi toplama, hatırlama, olayları yorumlama ve sağlıklı bir sonuca varma süreçlerini köreltir.
- Odaklanma çalışmalarının hemen herkeste %100 olumlu sonuç veren bir formülü yoktur. Örneğin; eğer uzun vadeli hedefler koyup bu hedeflerin baskısı altında endişe ve kaygı atakları yaşıyor ve işlerinize odaklanamıyorsanız sonuç odaklı değil de süreç odaklı hedefler üzerinden planlama yapabilirsiniz.
- Kabul etmek, teslim olmak demek değildir: Yoğun bir dönemden geçiyorsanız “önceleri ne kadar güzeldi” türü söylemlerle kurban psikolojisine girmek yerine durumu kabul edip yapılması gerekenlere yönelmek enerjisinizi ve odaklanma becerinizi çok daha sağlıklı kullanmak için atabileceğiniz ilk adım olabilir.
- Denge iyidir, uç noktalara savrulmak kötü: Hayatı sürekli odaklı bir şekilde yaşamak enerjinizi tüketip kontrolü kaybetmenize sebep olur. Yapılan son araştırmalara göre en verimli odaklanma biçimi; bir odaklanıp bir odağın dağılmasıyla mümkün.
Daha kapsamlı bir okuma için Odaklanma kitabına aşağıdaki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz: