İş’in Sırrı
Bu makaleyi paylaş
“Fikrimizi hayata geçirirken, nelerle karşılaşacağımızı bilmemiz çok önemli. İş’in Sırrı, iş dünyasına adım atan herkesin başucu kitabı olması gereken bir kılavuz. Bugün olmasa bile yarın aklınızdaki fikri nasıl hayata geçirmeniz gerektiğini gösteren, cesaretinizi kırmayan ama gerekli bilgileri gözünüzün önüne seren, önemli bir yol gösterici. Kolay anlatım dili ile sizi çok daha fazla heyecanlandıracaktır.”
MELİSA TOKGÖZ MUTLU
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yrd.
Türkiye’de işletmelerin yüzde 80’inin 5. yılına, yüzde 96’sının 10. yılına ulaşamadığını biliyor muydunuz?
Her geçen gün, etrafımızda bir sürü işletme açılıyor, yeni fikirler doğuyor ve bunların birçoğu belirli bir süre içerisinde piyasadan kaybolup gidiyor ama bazıları sürekli ayakta kalmayı başarabiliyor. Hatta içlerinden bazıları da iyi para kazanmaya işlerini büyüterek devam ediyor.
Peki, bu nasıl olabiliyor? Neden bazıları işlerini kurup, istihdam yaratıp, para kazanabiliyor, işveren pozisyonuna gelebiliyorken diğerleri elde avuçta ne varsa harcayıp başarılı olamıyor? Veysel Donmaz‘ın kaleme aldığı İş’in Sırrı, bu soruların yanıtlarını merak edenler için.
“Bu kitapta bulabileceğiniz ipuçları sayesinde bu işe uygun biri olup olmadığınızı anlayabilecek, kaç tane satarsanız işinizin kâra geçeceğini gösteren hesaplamaları daha doğru yapabileceksiniz. Pazarlama ve satışlarınızı kimlere yapmanız gerektiğini, size en uygun hukuki seçeneğin ne olduğunu, ne zaman ya da nasıl şirketleşme, kurumsallaşma yollarına gitmeniz gerektiğini, işletmeniz için gerekli maliyet hesaplamaları gibi iş yeri açmadan önce bilmeniz gereken pek çok konuyu anlaşılır bir dille anlatmaya çalıştım.”
Önce kendinize sorun
Veysel Donmaz, kitabında girişimcilerin akıllarındaki iş fikrini hayata geçirmeden önce kendilerine sormaları gereken öncelikli soruları sıralıyor. Bu sorulardan bazıları şöyle:
- İş fikrimizin kime ne faydası var?
- Ne satarak para kazanacağım?
- Satacağım şeyleri ya da hizmetleri kendim mi yapacağım, birileri yardım edecek mi?
- Ürün ya da hizmetim satılacak hâle gelene kadar hangi aşamalardan geçecek?
- Ürün ya da hizmetimizi satmayı düşündüğümüz kişiler, gelecekteki müşterilerimiz, şu anda benzer ürünleri nerelerden alıyorlar?
- Neden benden alsınlar?
- Ben müşteri olsam sürekli kendi işletmemden alır mıyım? Neden?
- Bu işi yapmaktaki ana amacım ne?
- Benim ve bakmak zorunda olduğum kişiler için kazanmak zorunda olduğum tutar ne kadar?
- Tadilat masrafım var mı?
- Şahıs işletmesi mi olmalıyım yoksa şirket mi?
- Makine ve ekipman giderim ne olacak?
- Ay sonlarında muhasebeci bizden neler ister?
- Devlet bu işi açarken bizden hangi belgeleri ister, açılış masrafım ne kadar olacak?
- Aylık ve yıllık masraflarım net olarak ne kadar olacak?
- Açarken ve büyürken kaç kişi lazım? Ben bu insanları nereden bulacağım?
- Personel çalıştırırken kanunen uymam gereken kurallar neler?
- Vergi öder miyim? Kazandığım paranın ne kadarı bana kalır?
- İşim olmazsa ne kadar para kaybederim?
- Bu kadar parayı kaybedersem ne olur?
- İşim batarsa para haricinde ne kaybederim?
Bütün bunları düşünüp ona göre işe giren kaç kişi var derseniz, Veysel Donmaz yaklaşık 500 işletmenin açılışında bulunan biri olarak bunların birçoğunun düşünüldüğünü, bazılarınınsa ertelendiğini, erteleyenlerin başına iş açıldığını ya da öğrenerek yola devam ettiğini gördüğünü söylüyor.
İş’in Sırrı, okuyucularını yaşayabilecekleri olumsuzluklardan korumayı ve girişimci adaylarının iş kurayım derken “başlarına iş açmalarını” engellemeyi hedefliyor.
Zorunluluklar ve zorluklar
Veysel Donmaz İş’in Sırrı’nda bu hayati sorulara başlıklar halinde yanıt ararken aynı zamanda okuyucuya sicil kaydı, oda kaydı, ruhsatlar, ekstra belgeler, marka, patent, masraflar ve finansal hesaplamalar gibi konularda son derece yararlı bilgiler de sunuyor.
İş’in Sırrı ayrıca girişimciyi bekleyen zorlukları da ele alıyor ve çalışma şartları, gelir garantisinin olmaması, resmî işlemlerin uzunluğu ve karmaşıklığı gibi konuları yine başlıklar halinde inceliyor.
Bu kitap neden yazıldı?
Veysel Donmaz bu kitabı yazarken asıl amacının yalnızca ülkedeki girişimci sayısını artırmak olmadığını, aynı zamanda nitelikli ve bilinçli girişimcilerin yetişmesine katkı sağlamak olduğunu söylüyor. Yazar, her girişimci adayının ne iş yaparsa yapsın işini küçük görmeden yeni şeyler bulabileceğini fark etmesini sağlamayı ve girişimcilerin ayakları yere basan işletmeler kurmasına yardımcı olmayı hedefliyor.
“Einstein “Eğer bir şeyi çok basit anlatamamışsan demek ki anlamamışsın,” diyor. O yüzden elimden geldiğince her kesimden okuyucuya hitap etmeyi, herkesin anlayabileceği kadar basit ve anlaşılır olmayı amaçladım.”
Veysel Donmaz diğer hedefinin ise, girişimcilerin bir hevesle başlayıp bir süre sonra piyasadan silinecekleri maceralara atılmalarını engellemek olduğunu ifade ediyor. Başka bir deyişle, girişimci adayının daha, şirket kurmadan, dükkânı açmadan boyunu aşan, yapamayacağı işlere girmesine engel olmayı, girişimcinin bir nebze de olsa gerçekleri görmesini sağlamayı ve girişimini başlatabilmesi için doğru zamanın, doğru yolun ne olduğunu gösterebilmeyi hedeflediğini ekliyor.
Yazar hakkında
Veysel Donmaz Nevşehir Ticaret Sicil Müdürüdür. Girişimcilik üzerine verdiği eğitimlerle nitelikli girişimciler yetiştirilmesine önemli katkıları sağlayan Donmaz, aynı zamanda Kobi mentörüdür.