2022 İçin En Çok Talep Edilen Yedi Mesleki Beceri
Bu makaleyi paylaş
Modern dünyaya ve teknolojideki gelişmelere rağmen, milyonlarca yıllık ilkel duygularımız hâlâ büyük önem taşıyor. Biz istesek de istemesek de duygularımızın hem kendimiz hem de başkalarının üzerinde etkisi var. Hayatımızın pek çok alanında performansımızı yüzde yüz duygular belirliyor. Bu, gayet basit bir gerçek…
Belki tam da bu yüzden, bugünlerde istenen en önemli profesyonel beceriler pek o kadar da teknoloji odaklı değil. İşverenler yumuşak becerilere ve yaratıcılığa daha büyük paye veriyor. Yapay zeka ve makine öğreniminin iş yaşamının büyük bir parçası haline gelmesiyle birlikte, insan temelli profesyonel becerilerin kıymeti günden güne artıyor.
Sözün özü, katı teknik becerilerden daha esnek olanlara bir geçiş yaşanıyor. Bizi robotlaştıracak işleri teknolojiye bırakıp kendi “özgün” kimliklerimizi geliştirmemiz, bizleri robotlardan ayıracak yaratıcı zekalarımızı keskinleştirmemiz bekleniyor. Bu iyi bir haber değildir de nedir?
2022 İçin En Çok Talep Edilen Yedi Mesleki Beceri
1 Yaratıcılık ve Yumuşak Beceriler
Yumuşak beceriler bir işyerine uyum sağlamanızı sağlayan becerilerdir. Kişiliğinizi, tutumunuzu, esnekliğinizi, motivasyonunuzu ve görgü kurallarını içerir. Yumuşak beceriler o kadar önemlidir ki, genellikle işverenlerin bir çalışanı tutup tutmama nedenidir. İletişim, dinleme, eleştirel düşünce, tasarım yeteneği, öğrenme arzusu, problem çözme, kutunun dışında düşünmek, nezaket, samimiyet, saygınlık, işbirliği, empati, müzakere, özveri, sabır, dayanıklılık, hoşgörü, stres yönetimi, baskı altında çalışabilmek gibi onlarca başlığı vardır. Ve her biri harika profesyonel becerilerdir.
2 Duygusal açıdan zeki olmak
Duygusal olarak zeki olmak çok büyük bir konudur ve kişisel hayatımızda olduğu kadar yönetimde de yokluğu hemen fark edilir. Duygular ve düşünceler ayrılmaz bir bütündür ve salt zekâ ile sadece mantıklı olmanın işe yaradığı çok az yer vardır. Birilerini ortak bir vizyona yöneltmek, motive etmek, cesaretlendirmek istiyorsak en önemli dayanağımız duyguları saptayıp düşünceyle bütünleştirebilmek. Yani kilit nokta, mantık ve duyguyu bir arada kullanmamız. Emin olun, duygusal ve bilişsel arasındaki ayırım ilk bakışta göründüğü kadar keskin değildir.
3 Problem çözebilmek
İşverenler genellikle öğrencilerin sorunları çözmede daha iyi olduğunu bulurlar. Bu, yaratıcılıkla ve ayrıca dönüşüm ve tartışmacı diyalog gibi faktörleri tepkilerimize nasıl işlediğimizle ilgilidir. Video oyunları oynamak ve bulmacaları çözmek, karmaşık problem çözme becerilerinizi de geliştirmenize yardımcı olabilir.
4 Bilişsel Esneklik
Her ilişkide işler ters gidebilir, hatalar yapılabilir, inişler çıkışlar olabilir. Bir ilişkinin gücü kusursuz olmasıyla değil, kaçınılmaz inişlerle baş edilirken sağladığı esneklikle ölçülür.Etkileşimde bulunduğunuz insanlara yaklaşımınızı uyarlama yeteneğiniz konuşacağınızı ve nasıl davranacağınızı, kapıdaki görevliden farklı olarak biliyor musunuz?
5 İnsan yönetimi
İşverenler, insanlarla anlaşabileceğinizi, onlarla konuşabileceğinizi, onları motive edebileceğinizi ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik edebileceğinizi bilmek isterler. İçinizde böyle bir iştah var mı? O zaman harika! Bu yıl ve gelecekte herkesin isteyeceği bir profesyonel yeteneğe sahipsiniz.
6 Verileri Görselleştirebilmek
Evet, veri toplayabilir veya veri işleyebilirsiniz. Bu kolay. Ancak bu verileri nasıl okuyacağınızı veya başkalarına kullanabilmeleri için nasıl açıklayacağınızı biliyor musunuz? Verileri görselleştirebiliyor musunuz? Yirmi birinci yüzyılın birçok sorunu açık fikirli yaklaşımlar gerektiriyor. Tasarım düşüncesi artık temel bir yetenek. Gelecek yıllarda işlerinde öne çıkmaları için, çocuklarımızın fikirlerini görsel olarak ifade edebilmeleri, ilgi çekici bir videoyu hızlıca kurgulayabilmeleri veya yeni bir fikir ortaya koymak için basit bir prototip hazırlayabilecek donanımda olmaları gerekiyor.
7 Müzakere
Diğer insani beceriler gibi, duygusal zeka da robotlarda eksik olan bir şeydir. Müzakere, iş anlaşmalarının da merkezinde yer alır, bu nedenle işverenlerin aradığı hayati bir mesleki beceridir. Kendimizi ifade edebilme ve anlaşma zemini sağlayabilme dikkate değer bir özelliktir. İtirazları dile getirmek, anlaşmazlıkları çözmenin tatlı yollarını bulmak, bugün de en zor işlerden biri.
Uzun lafın kısası, kişilerarası beceriler listenin başında gelirken, görselleştirme becerileri de sıralamada yer alıyor. Yukarıda sıralananların hiçbirini robotlar yapamadığı için insanlar bu mesleki becerileri aramaya devam edecekler.
Kariyerini gözden geçiren biriyseniz cephaneliğinizde bu becerilere sahip olduğunuzdan emin olun.
Bir yöneticiyseniz de yapabileceğiniz en iyi şeylerden birinin bu yönlerini ön plana çıkartmaları için çalışanlarınızı teşvik etmek olduğunu unutmayın.